Napi üzenet – január 28-30

2016.01.28. - Jin Föld – Kakas napja
2016.01.29. - Jang Fém – Kutya napja
2016.01.30. - Jin Fém Disznó napja a Bivaly havában és a Kecske évében

Nagyszerű napok elé nézünk, igazi kínai év végi lazaság jellemzi az energiákat. Szabad kezet kapunk kb. keddig, hogy tegyük, amit jónak látunk, éljük és élvezzük az életet, legyen benne mindenféle... Munka, pihenés és szórakozás. Aztán kedden elkezdődik az évváltás... de majd erről a jövő héten és a szombati előadáson...


Igaz, hogy szabad kezet kapunk, tegyünk, ami tetszik, de egyetlen dologra érdemes ilyenkor is figyelni. Az energiák a harmónia felé törekednek, ezért ne billenjen el a mérleg csak az egyik irányba, törekedjünk mi is a harmóniára, legyenek a napjaink változatosak, tele sokféle dologgal a fizikai, lelki, szellemi állapotunknak megfelelően.

Ha a tested fáradt, már alig vonszolod magad, nem is érted, hogy bírod, és csak egy jó nagy alvásra vágysz, mert hónapok óta nem pihented ki magad rendesen, akkor most hagyd a házimunkát, a gyerekeket, intézd el, hogy egyedül lehess egy kicsit, vagy a szombati, vasárnapi ebéd után zárd magadra az ajtót és dőlj le. Húzd fel a testedet, billentsd vissza a kipihentség – fáradtság mérlegét.
Ha pedig nem is fáradt vagy, hanem inkább pont ellustultál az utóbbi időben, akkor mozogj egy keveset, fáradj el, add le a belül felgyülemlett plusz energiákat, szívj magadba újakat az aktivitással, mert így tisztulnak a csakrák, meridiánok, sejtek, és új életerő tölt el, felfrissül a szervezet.
Ha az agyad fáradt el a sok szellemi tevékenységben, akkor félre a gondolkodással, csinálj valami olyat, amihez nem kell az elme. A legjobb agykiakasztó valami kreatív alkotás, aminek át tudod magad adni. Ne gondolj nagy dologra, nem kell kézügyesség, csak az agyad azon részének aktiválása, amelyikben nincs racionalitás, logika, struktúra. Amelyik a pillanatban él, előre nem tervezetten fűzi össze a felvillanó képeket, és mindig csak arra figyel, amelyik épp előtte van.
Ha pedig a lelked van ki teljesen, és az utóbbi időben úgy érezted, hogy minden és mindenki bánt és bántani akar, nincs egy barátod sem, aki ítélet nélkül meg tudna hallgatni, ahová kitehetnéd a súlyokat, ha ki vagy facsarva belül, akkor Neked most ezzel kellene törődnöd. Sok minden segíthet, a lényeg a békesség megtalálása, aminek van egy nagyon jelentős és konkrét jele, ez pedig a természetes mosoly. Amikor nem Te csinálod a mosolyod, hanem akaratod nélkül úgy áll a szád.
Vannak morcos emberek, akikre nem jó ránézni, kerülöd is őket amikor csak lehet, de van olyan, hogy le tudnak húzni maguk mellé Morcországba. Ha az utóbbi időben ez többször előfordult, ha sokszor voltál szomorú ok nélkül, morogtál mindenért, de akkor is, ha csak egy belső monológot fújtattál minden szarság miatt... ha nem találtad a helyedet és pont az nem tetszett, ami van, akkor Neked most egy kicsit befelé kellene figyelned, és ott helyre rakni a dolgokat.
Van erre egy nagyszerű, egyszerű módszer, ami segíthet Neked is. Mielőtt kikelsz az ágyból, adj magadnak 3-4 percet. Ennyi úgyis kell alapból az egészséges ébredéshez... Lehet ez az az idő, amíg nyújtózkodsz, visszatérsz az álomból, alvásból, és tested funkciói beindulnak. Nem tesz jót egyetlen sejtednek sem, ha úgy ugrasz ki rögtön az ágyból, hogy nem vagy magadnál! Számolj azzal a pár perccel, meg fogja határozni a közérzetedet, és ha már az első perctől teljességben kezded a napot, utána már csak emelni kell még feljebb, és nem azzal megy el a délelőtt, hogy összerakd a darabjaidat.
Szóval csörög a vekker, lenyomod, és elkezded magad visszahozni :) Ilyenkor ragadd meg ezt a pár percet és gondold végig először önmagad – tested jól van, kipihent, lelked a helyén, agyad egyre rendezettebb... majd menj végig a napodon – mit tervezel, mi fontos és mi nem... és a környezetedet – meleg van, puha takaró, kényelmes ruha, szerető család... Rakj mindent a helyére, közben pedig lazíts, mosolyogj és köszönd meg, amit csak lehet. Mindent. Kezd azzal, hogy hálás vagy, amiért egyáltalán felkelhettél, vissza tudtál jönni az álomból. Hülyén hangzik? Hidd el, hogy nem az, ha tudnád mi történik, amíg alszol :) Szóval még ezt is köszönd meg, aztán jöhet sorban minden más... hogy fel tudsz kelni, mozoghatsz, dolgozni mehetsz, van családod, szeretteid, biztonságban vagy, hisz tető van a fejed felett, nem támad meg az éjszakai bagoly, denevér, haramia, védve vagy. Tele az életed olyan dolgokkal, amit természetesnek veszel, pedig ha nem így lenne, állandóan mosolyognál, és hopppsssz már ott is a béke, nyugalom, öröm... Valahogy így. És ez akkor is igaz, ha azt hiszed, hogy Te vagy a legszerencsétlenebb ember a Földön.
Van egy mondás, aminek a lényege, hogyha van ruha, ami védi a testedet, tető a fejed felett, ami alatt megmelegedhetsz, és étel, amire szüksége van a szervezetednek, meg van mindened... A többi ajándék. A mai fogyasztói társadalom másként gondolja, de ez nem számít, ha Te legalább ezért a 3 dologért hálát adsz minden nap... mondjuk ébredéskor... és ha szívből jön, nem kötelességből, akkor ott lesz az a mosoly... rögtön. :)

A lelki béke és egyensúly határozza meg, hogy fizikailag milyen állapotban vagy és szellemileg hogy tudsz helytállni. Érdemes a belső békéd felülvizsgálatával kezdeni ezeket a feladatokat, mert ha az rendben van, már csak élvezned kell a hét hátralévő lehetőségeit. Ez pedig a felhőtlenség, a szórakozás, a „kicsit jobban elengedhetem magam” energiája. Bátran tervezhetsz a hétvégére családi, vagy baráti programokat, kirándulást, randit, bulizást. Érezd jól magad és mindig ott legyen a mosoly arcodon... belülről fakadva, magától.

Garbóczi Tünde
www.garboczitunde.hu