Csillagjegyek ízekre szedve

Ízletes és szokatlan téma jön: eszünk! Piacra járni, kész ételek helyett fôzôcskézni divat, méghozzá követendô példa. A késô nyár bôséges zöldség-gyümölcs kínálatából kiválogatni, ami fogunkra való, új ízek, irányzatok felé elindulni pedig kaland. Fokozhatjuk az élményt, ha olyan alapanyagokat, gasztronómiai stílusokat választunk, amivel könnyen azonosulunk, illik hozzánk. Kóstoljunk bele a csillagjegyekbe!


 



KOS: „Gyorsan, egyszerûen!” Pont ilyen a thai és a kínai konyha. Friss alapanyagok, erôs fûszerek és villámgyors egy tál ételek. Ha kísérleteznél készíts hagymából levárt, chutney-t. Próbáld a ki a különlegesebb bors-fajtákat és szerezz be egy cserép chilit az ablakpárkányodra.



 



BIKA: A slow-food mozgalom elkötelezettje vagy, és ez így nagyon is rendben van. A lakomáidat azonban még tudod egészségesebbé és fôleg változatosabbá tenni. Ismerkedj meg a tengeri halak szélesebb palettájával, használj articsókát, bánj bôkezûen a zöldfûszerekkel. Frissítôen fogyassz rózsakvarc-vizet.



 



IKREK: A kíváncsiságod mohóbb, mint az emésztô-erôd, ezért nagyon oda kell figyelned, hogy mit mivel és mikor eszel. Keresd a gyökérzöldségeket és kerüld a hüvelyeseket. Kísérletezz a levendulával, mint fûszerrel. Fedezd fel a levesek gazdag világát, és legyen a kedvenc olajad a dióolaj.



 



RÁK: Az ízlelésed kifinomult, ezért nehezen adod fel a bevált receptjeidet. Óvatosan merülj el a fekete étkek birodalmában: mák, bodza, szeder, tintahal tinta. Fûszerként keresd a zsályát. Fogyassz kevesebb tökfélét és több levélzöldséget, és próbálj ki új koktélokat. Domináljon a fanyar és keserû ízvilág.



 



OROSZLÁN: A mediterrán konyha illik az alkatodhoz: színes, változatos, kívánatos. Fôzz olasz-módra és lásd vendégül a barátaidat is. A salátáidat dobd fel ehetô virágokkal, el fognak ájulni tôle! Mindig legyen kéznél babér, és a kókusz különbözô termékei is neked valók.



 



SZûZ: Szereted a hasad, de az egészség irányába még tehetsz néhány lépést: könnyíts az adagokon, használj több kaprot, köményt, petrezselymet. Próbáld ki a közel-keleti konyha ízeit: különleges gabonáit, gyümölccsel készített fogásait, joghurtos-friss önteteit és vibráló desszertjeit.



 











 



MÉRLEG: Számodra a tálalás fontosabb, mint az étel maga, ezért lesd el profiktól a legtrendibb konyha trükköket és formavilágot. A gyümölcsök a fô íz-élményeid: fôzz be belôlük, készíts meglepô sütiket és használd ôket húsok mellé is bátrabban. Vesd bele magad a mézek egzotikus világába és válassz kedvencet.



 



SKORPIÓ: Ha eddig a praktikusság dominált az étkezésedben, ideje stratégiát váltani! Minél csípôsebb, pikánsabb annál jobb, tehát a te irányzatod az indiai és a mexikói gasztro-kultúra. Iratkozz be fôzôtanfolyamra vagy vegyél egy okos szakácskönyvet és máris indulhat a varázslat. Tuti siker!



 



NYILAS: A street-food bajnoka vagy, azonban mindezt otthon is elôállíthatod, csak egy kis kitartás kell hozzá. Készíts vásárlólistát és heti tervet. Húsz perc alatt kész a vacsi. A te növényed a padlizsán: keress hozzá izgalmas recepteket. Italaidat is ízesítsd szerecsendióval, de a húsoknak is jót tesz. A gesztenye-szezont se hagyd ki: süss-fôzz vele jókat.



 



BAK: Irány a halas! Kóstolj meg minél több félét és ne hagyd ki a rákokat és kagylókat sem! A salátáidat, köreteidet gazdagítsd aszalt gyümölcsökkel, amit magad készítesz. Ismerkedj meg a kecsketejbôl készült termékekkel, a sajtot tedd el fûszerolajban télire. Jól fog jönni akkor egy csipet nyár!



 



VÍZÖNTô: A citrus-félék nemcsak a limonádéba valók, hanem a húsokra, salátákra, halakra is. Reszeld a héjukat, facsard a levüket minden nap. Hû társad a konyhában a mandula, sokféle ételhez jól illik. Használj több rozmaringot, készíts vele szendvicskrémeket, próbáld ki édességekbe.



 



HALAK: Egyél a szabadban: piknikezz, grillezz, bográcsozz. A közös étkezések rád erôsen motiválóan hatnak. Ha gasztro-kalandra vágysz csobbanj bele a gombák változatos világába: vásárolhatsz is, de szedhetsz is. Persze vizsgáltasd be. A kakaó is új dimenzióba helyezi az ételeidet, ha fûszerként használod vörös húsok mellé.