Már szülés elôtt elkezdôdhet a szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió fajtáinak azonosításakor kiderült, hogy szélsôséges esetben már a várandósság során jelentkezhetnek a tünetek.



A szülés utáni depresszió minden tizedik kismamát érinti. A legtöbben röviddel a szülés után tapasztalják a panaszokat, akár fél éves késéssel. Egy friss kutatás szerint azonban már a terhesség során jelentkezhetnek a tünetek azoknál, akik a legsúlyosabb fajtában szenvednek.



Az Észak-karolinai Egyetem munkatársai szerint három klinikai jellemzô segítségével lehet azonosítani a diagnózis típusát. Ezek a következôk:











1. A tünetek jelentkezésének ideje: szülés elôtt vagy után.



2. A tünetek súlyossága, beleértve az esetleges öngyilkosságra vonatkozó gondolatokat, illetve a korábbi hangulatzavart.



3. Szövôdmények felmerülése a várandósság és a szülés alatt.



Mindhárom tényezô nagymértékben befolyásolja a kilátásokat és a szükséges kezelést – állítják a szakértôk.



„Az orvosoknak tisztában kell lenniük a szülés utáni depresszió széles skálájával” – nyilatkozta Samantha Meltzer-Brody, a Nôi Hangulatzavar Központ fôorvosa. „Most már tudjuk, hogy a betegség már a várandósság során jelentkezhet. A különbségek megértése hatással bír a szûrés folyamatára, a diagnózisra, a kezelésre és a további kutatásokra” – tette hozzá a szakember, aki csapatával együtt több mint 10 000 nôt vett górcsô alá.



forrás: www.dietinfo.hu