Sokakat érint, kevesek veszik észre- Inzulinrezisztencia

Az utóbbi idôben nagyon sok ismerôssel beszélgetve a témáról, felmerült bennem a kérdés- miért nincs errôl szó gyakrabban? Ha az ember a fórumokat lapozgatja bizony láthatjuk, hogy egyre több nôt érint az inzulinrezisztencia és nagyon sokan csak évekkel akár a tünetek megjelenése után veszik észre, hogy baj van.Ezen betegség során érdemes megjegyezni több dolgot is!


- figyeljünk oda magunkra! Az emberi test egy remek találmány, amelyre ha odafigyelünk, idôben észrevehetjük mire van szüksége!- ne keressünk kifogásokat! Ha már észrevettük a jeleket, akkor ne halogassuk az orvos meglátogatását, hiszen minél elôbb realizálódik, hogy milyen baj van, annál hamarabb kerülünk gondos kezek közé és gyógyulunk meg!Mit kell tudnunk az inzulinról?


Szervezetünkben az inzulin nevû hormon felelôs a vércukorszint szabályozásáért, amely  a hasnyálmirigy Langerhans – szigeteinek béta sejtjeiben termelôdik.Ez a hormon a sejtek felszínén található érzékelô molekulákhoz ( receptorokhoz ) kötôdve váltja ki a sejtek cukor felvételének fokozódását. Ennek a jelnek a hatására az inzulin célsejtjei – melyek elsôsorban a máj , az izomzat és a zsírszövet sejtjei- fokozottan veszik fel a vérbôl a szôlôcukor molekulákat, elégetve ( izomszövet ) vagy raktározva ( máj és zsírszövet) azokat. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében tudják felvenni a cukrot.Mikor beszélünk inzulinrezinsztenciáról?


Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségû) inzulin mennyiségre van szükség.


Sokan a cukorbetegség elôszobájának is nevezik, ezért is érdemes odafigyelni rá. Tünetei a következôk lehetnek:- hasi súlygyarapodás- mozgás és viszonylagos diéta mellett sem történik súlycsökkenés- száraz bôr- gyakori gombás fertôzések- cikluszavar, menstruáció elmaradása, teherbe esés nehézségei, spontán vetélés- fáradtság, álmosság- koncentrációzavar, memóriazavar- feszültség, agresszió- ájuslás szerû rosszullét, verejtékezés, szapora pulzusA tünetek egyedül is információ erejûek, de ha több tünetegyüttest felismer, érdemes orvsohoz fordulni. Mi ilyen kor a teendô? Egy vérvétel vár a páciensre, az ún. terheléses cukorvizsgálat. Nem kell tôle megijedni, ma már viszonylag több helyen gyorsan és szakszerûen végzik ezt a fajta eljárást. Kétszeri vagy többszöri vérvétel során- közben cukros “limonádét” kell fogyasztani- felmérik, hogy a sejtjeink milyen ütemben veszik fel az inzulint, képesek-e egyáltalán felvenni.  Az értékek elemzésébe nem mennénk bele, hiszen ez az orvos dolga. Amennyiben az értékek erre a betegségre engednek következtetni egy célzott terápia következik.Ha az eredmények nem olyan kiugróak, akkor “elég” csak diétázni és kiegészíteni a mozgással.A diéta alapja:


- csökkenteni a bevitt szénhidrát mennyiséget ( tilos- cukor, fehér liszt, nem durum tészták, sütemények, édességek, borsó, kukorica, sárgarépa, legtöbb gyümölcs …stb.)- ahány gramm szénhidrátban meghatározzák azt, be kell tartani!- napi 5x -i étkezés- minimum 3 liter folyadék- nem üdítô, nem kávé, nem gyümölcslé, nem teák- csak víz!- mozgás- heti 3x- tejfogyasztás is beleszámít a szénhidrát mennyiségben, számolni kell vele!A nehézségei a diétának. Azon kívül, hogy általában mindenkirôl elmondhatjuk, hogy rendszertelenül táplálkozik, ilyenkor vesszük észre valójában mennyire. Tapasztalatból tudom, milyen kifogásokat kerestem, amikor a diétát megkezdtem. Idô, energia, pénz…stb. Valójában be kell lássuk, hogy minden megoldható ha igazán akarjuk. Ha valaki valóban eredményt szeretne elérni, az meg is tudja valósítani, a többiek pedig ugyan ezt az idôt, energiát a kifogások gyártásával és azok bebizonyításával fogják tölteni- lelkük rajta!Az elsô három hét a legnehezebb- ekkor még úgy tûnik nagyon kevés az a mennyiség, amit beviszünk. Állandó éhség tör ránk- ezt pl. korpás keksszel, egyéb diabetikus finomságokkal ki lehet védeni. Aztán már az is nehéz lesz, hogy az ötszöri étkezést betartsuk, mert nem leszünk éhesek. Nem törnek ránk falási rohamok, nem esik le a vércukrunk és nagyon hamar látható lesz az eredmény.Idôközben megtanuljuk, hogy milyen ételnek mekkora a szénhidrát mennyisége- így könnyebb lesz étteremben is rendelnünk.  Közben megismerjük a lassan és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat és a glikémiás index fogalmát, ami sokat segít az ételek összeállításakor.Mi az a glikémiás index?  A glikémiás index egy jelzô szám, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerbôl a szénhidrát a szervezetben.Az alacsony glikémiás indexû ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy lassan alakulnak át glükózzá, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak, míg a magas glikémiás indexûek gyorsabban alakulnak át és szívódnak fel, a hatásuk nem tartós, így a vércukorszint hamar leesik, ami éhségérzetet okoz.Igyekezzünk alacsony GI számú élelmiszereket fogyasztani.Példa egy napra:


Reggeli: 1 szelet teljeskiôrlésû kenyér (újabban csökkentett Ch -ú kenyereket próbálok, egyik finomabb, mint a másik)vaj, egy szelet sonka, 4 szem koktélparadicsomTízórai: Kávé plusz 1 dl tej (cukor nélkül), 3 db Korpovit kekesz / vagy 1 diabetikus kakaós kekszEbéd:  Naturcs csirkemell/ pulykamell- salátával, öntet helyett tökmagolaj vagy olivaolajUzsonna:  Egy szelet dinnye/ egy nagy ôszibarack- valamilyen gyümölcsVacsora: Grill hús/ zöldség, van úgy, hogy csak zöldéseket készítek és ahhoz valamilyen mártogatóst.Ebéd ötletek még:- Durumtészta juhtúrós öntettel- Grill sajt- sovány sajtból- Cézár saláta- Tengeri herkentyûk- Krémlevesek- sûrítés saját anyagával ( maximum keményítô használatával)- Fóliába sült csirkecomb, csirkemellAz elsô négy hétben nem fogyasztottam rizst sem, de egyszer -egyszer (ha keményebb edzésre mentem) az volt a köret a husi mellé.Amit még meg kell említenünk. Ez a diéta ( vagy lehet valakinek fogyókúra) is hamarabb lesz hatásos, ha kiegészítjük mozgással. Legyen az egy rendszeres séta, futás, hegymászás, úszás, pilátes, kondi vagy bármi, a lényeg, hogy legyen.Ha nem is jut el az ember minden nap futni a szabadba, edzeni a teremben, otthon is rávehetjük magunkat arra a 25-30 percre, amennyire szükségünk van. Két darab súlyzóval vagy két fél literes vizespalackkal ma már remek gyakorlatokat lehet elvégezni, nem beszélve a roskadozó videókról, ami utolérhetô a neten. Csak keresnünk kell. Az eredmény nem fog elmaradni! Sok pozitív eredménnyel találkoztam- közte az enyémmel is- úgyhogy bátran állíthatom, megéri kitartani!forrás: www.dietinfo.hu