A tejcukor-érzékenyek diétája

A tejcukor érzékenység kezelésének elsô és legfontosabb lépése, hogy a tejcukrot (más néven laktózt) tartalmazó élelmiszereket, ételeket elvonják a beteg étrendjébôl. Elsôsorban a tej és a tejtermékek fogyasztását szokták megtiltani, illetve korlátozni a diéta során.



Kellô felvilágosítás hiányában a betegek sokszor e termékek minden formáját kerülik. Pedig az élelmiszeripar elôállít olyan termékeket, amelyeket a tejcukorérzékenyek is - egyéni toleranciától függôen - beépíthetnek étrendjükbe.



Nem kell tehát minden esetben lemondaniuk a tej, a tejkészítmények és tejtermékek minden formájának fogyasztásáról, hiszen közismert tény, hogy ezek nélkülözhetetlenek az egészségmegôrzô táplálkozásban. A tej tartalmazza az ember számára nélkülözhetetlen fehérjéket, esszenciális aminosavakat, zsírokat, szénhidrátot, ásványi anyagokat, és vitaminokat. Naponta 0,3 l tej elfogyasztásával napi szükségletünk 20-60%-át fedezni tudjuk ezekbôl a tápanyagokból.











A legjobb kalciumforrásnak tekinthetôk, mert a kalcium a tejben fehérjéhez kötötten fordul elô és ebben a formában tudja a szervezet a legjobban hasznosítani. A tej számos összetevôje, pl. a D vitamin, a citromsav is elôsegíti a kalcium felszívódását s így a hasznosulás igen hatékony. A joghurt, a kefir, és a sajtok kalciumtartalmának hasznosulása a tejsav, valamint a termékek speciális kolloid szerkezete miatt ugyancsak jelentôs mértékû.


Mint az elôbb már utaltam rá, a tejcukor érzékenységnek különbözô fokozataival találkozhatunk. Vannak, akiknél csak a tejben lévô nagyobb tejcukor tartalom okoz tüneteket, de a kisebb tejcukor tartalmú kefír, joghurt nem vált ki panaszokat. Megint mások a savanyított készítményeket sem fogyaszthatják, sôt a tejes margarinok, a tejes kifli, s egyes húsipari termékek sem illeszthetôk a diétájukba. Ezért a betegnek tisztában kell lennie egyéni tûrôképességével, illetve célszerû az orvossal, dietetikussal megbeszélni a fogyasztható termékek körét. Milyen termékeket javasolhatunk tehát azoknak, akik kisebb, vagy nagyobb mértékben nem képesek a tejcukor lebontására?



Tej, tejféleségek


A kereskedekemben kapható laktózmentes tej, amelyet kifejezetten a laktózérzékenyek számára fejlesztettek ki. Az elôállítás során a tejhez tejcukrot bontó enzimet adagolnak, amely a tej eredeti 5 % körüli tejcukor tartalmát 0,1 %-ra csökkenti. Az ilyen kis mennyiséget tartalmazó termék tejcukor mentesnek nevezhetô, s bátran megihatják a tejcukorra igen érzékenyen reagálók is.



Az utóbbi években egyre népszerûbb a juh -és kecsketej is. Sajnos a tejcukor érzékenyeknek tartózkodniuk kell tôlük, mert tejcukor tatalmuk azonos a tehéntejével, sôt esetenként meg is haladják azt.



Ugyancsak kerülni kell az üzletek polcain újabban megjelenô un. reggeli italok, vagy tejitalok fogyasztását. Ezek tej alapú termékek, amelyek a tej vízben oldódó összetevôit, így a tejcukrot is változatlan mennyiségben tartalmazzák.



Speciális boltokban kaphatók un. növényi tejek is. Ezek leggyakoribb változatai a szójatej és a rizstej. Tejcukrot nem tartalmaznak, tehát nem okoznak kellemetlen panaszokat, de összetételük, biológiai értékük különbözik a tehéntejtôl. Natúr és ízesített változatban forgalmazzák ôket.



forrás: www.dietinfo.hu