Egészséges táplálkozás terhesség idején

A helyesen táplálkozó, súlyára odafigyelô és aktív életet élô kismama növelheti születendô gyermek esélyét az egészséges felnôttkorra. A legtöbb várandós nô tudja, hogy ha dohányzik, alkoholt fogyaszt vagy drogozik, növeli annak veszélyét, hogy gyermeke születési rendellenességekkel jöjjön a világra.

Azt azonban már kevesebben veszik figyelembe, hogy lehetséges mintegy „beprogramozni" a magzatot a késôbbi egészséges felnôtt létre. Egy új kutatás szerint a várandós anyák csökkenthetik annak kockázatát, hogy gyermekük elhízzon, magas vérnyomásos, szívbetegség és cukorbeteg legyen.



Az 1980-as évek végén egy brit orvos-epidemiológus, David Barker felfigyelt arra, hogy a kis súllyal született angol férfiaknál gyakoribb a szívbetegség elôfordulása. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az elhízás, a magas vérnyomás és a diabétesz - tehát a szívbetegséggel kapcsolatos megbetegedések - gyakoribbak kis születési súly esetén. Barker ekkor felállította azt az elméletet, mely szerint a méhen belüli nem megfelelô táplálkozás „beprogramozhatta" az illetôket arra, hogy 50 évvel késôbb szívbetegek legyenek.










A Barker-hipotézist ma is sokan vitatják, ám a bizonyítékok súlya alatt egyre inkább elfogadják. Mivel a magzati szervek más és más idôpontban alakulnak ki, úgy tûnik, hogy trimeszterenként változnak a túl sok vagy túl kevés táplálék hatásai. Jó példa erre a második világháború alatti hollandiai éhínség. Azoknak a várandós nôknek a gyermekei, akik a terhesség elsô harmadában nem jutottak elegendô táplálékhoz, gyakrabban lettek szívbetegek, a második trimeszterben éhezôk gyermekeire inkább a vesebetegség volt jellemzô, míg ha az anya a harmadik trimeszterben nem jutott elegendô táplálékhoz, a gyermek cukorbeteg lett.



Az újabb kutatások a várandós anyák túltápláltságra irányították a figyelmet. A túl sokat evô kismamák gyermekei nagyobb súllyal születnek, és belôlük nagy valószínûséggel túlsúlyos kisgyermek is lesz. A terhesség alatti elhízás növeli a fejlôdési rendellenességek kockázatát is.



Az anya szervezete sokféleképpen hat a gyermek anyagcseréjére: a szervek fejlôdésére, a gének aktiválására, még a sejteken belüli anyagcserére is.



Mindezek tudatában tehát az a legfontosabb, hogy már a gyermek tervezése idején, még a teherbeesés elôtt éljen a leendô kismama egészséges életet, ne hízzon meg, ne fogyjon le, táplálkozzék sokoldalúan és mozogjon eleget.



Fontos a folsav és az omega-3-zsírsavak szervezetbe juttatása, és a napi vitaminszükséglet fedezése.



A leadott energia legalább annyira fontos, mint a bevitt energia. A rendszeres testmozgás karban tartja a nô anyagcseréjét, és ezáltal elejét vehetô egy sor terhességi rendellenesség fellépése, mint például a visszér, a lábgörcsök vagy a derékfájás is.



forrás: www.dietinfo.hu