Hogyan alakíthatunk ki bátorító-bizalmi kapcsolatot Bika gyermekünkkel?

Húsba vágó ám nagyon nem könnyű olyan kapcsolatot kiépíteni, ami kölcsönös jó érzést kelt, tápláló és még hosszútávon ki is tart. Pedig szülőként ez a vágyunk, csak sokszor nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Arra vállalkozom, hogy új sorozatomban támpontokat adjak címszavakban az egyes csillagjegyek megértéséhez a jobb kapcsolat kialakítása céljából.


A bevezető ezúttal hosszabb lesz, de értelmeznünk kell pár dolgot a félreértések elkerülése végett. Először is azt, hogy ki nevezhető Bikának e cikksorozat szempontjából. Azok a gyerekek, aki legalább a Bika-időszakban születtek (április 20- május 21) vagy ugyan nem ekkor születtek, de az aszcendensük avagy legalább 3 bolygójuk ebben a jegyben áll.

A másik sarokpont, hogy mit nevezhetünk bátorító-elfogadó kapcsolatnak. Carl R. Rogers elvei mentén fogunk haladni, aki azt mondja, hogy olyan kapcsolatban tud valaki fejlődni, ahol őszinteség és megértés van, ott van jelen a bizalom. Azt is kiemeli, hogy az őszinteség önazonosságot jelent a szülő részéről, amivel itt nem foglalkozunk, foglalkozunk viszont azzal, hogy hogyan teremthetünk bizalmi légkört, ami serkentő-melengető érzetet kelt. Egy életen át.

Mivel minden csillagjegy igénye más és más, ezért tartom érdekesnek sorozatba fűzni a megállapításokat. Jöhet a felfedező út?

Persze az itt bemutatott elveket nemcsak a szülő-gyerek viszonylatokban működőképesek, bátran alkalmazhatjuk őket felnőttekkel kapcsolatosan is, ott is jól jönnek.

Ma a Bika-ösvényeken indulunk el. A Bika szülött bizalmát nehéz elveszíteni, visszaszerezni viszont még inkább nehéz, ezért van tétje az igyekezetünknek. De hogy szerezhetjük meg?

Úgy, hogy azt értékeljük és képviseljük, ami számára is nagyon fontos. Ez nem is olyan bonyolult, ha tudjuk, hogy miről van szó és nem csak a saját igényeinkből indulunk ki (ami minden kapcsolatban csapda).

1. Kedvesség
A Bika gyerek szereti a mosolyt, a szelídséget és amit még ennél is jobban szeret, az az ajándék. Lehetőleg ehető (iható). Imádja, ha kap valamit, nem az érték számít, hanem a gesztus. Egy letépett százszorszépnek is tud örülni, ha Ő kapja. Megtisztelve és értékelve érzi magát. Nem kell túlzásba esni, mert akkor hozzászokik az állandó tárgy-dömpinghez, inkább apróságokkal álljunk elő. Az ajándék fogalma tágabb, mint gondolnánk, részletesebb útmutatásért lásd Gary Chapman: Öt szeretetnyelv című művét.

2. Türelem
Nagyra értékeli a Bika csemete, ha nem sürgetjük és van időnk kivárni a reakcióit. Főleg a lényegesebbekre gondolok: melyik szakköre járjak, melyik tábort válasszam, ott aludjak-e a buliban stb. Ha nagy (számára) ügyekben hagyjuk őt érlelődni, nem sürgetjük, nem piszkáljuk, akkor úgy érzi, hogy megértettük őt, az alapvető működését is respektáljuk.

3. Megbízhatóság
Ide tartozik a hűség, a pontosság és a következetesség is. A Bika nagyon nem bírja, ha változnak a körülmények és nincs ráhatása a folyamatokra. Még egy kis baki is bizalmatlanná teszi, amit ugyan megbocsát, de a strigulát behúzza. Nem éri meg kockáztatni és strigulákat gyűjteni. Mondjuk azt, amit csinálni fogunk, menet közbe ne variáljunk, utána meg pláne ne, ha már elhangzott. Mert ő emlékezni fog, egészen pontosan.

Forrás: gyerekhoroszkop.cafeblog.hu