Hogyan alakíthatunk ki bátorító-bizalmi kapcsolatot rák gyermekünkkel?

Húsba vágó ám nagyon nem könnyű olyan kapcsolatot kiépíteni, ami kölcsönös jó érzést kelt, tápláló és még hosszútávon ki is tart. Pedig szülőként ez a vágyunk, csak sokszor nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Arra vállalkozom, hogy új sorozatomban támpontokat adjak címszavakban az egyes csillagjegyek megértéséhez a jobb kapcsolat kialakítása céljából.


A bevezető ezúttal hosszabb lesz, de értelmeznünk kell pár dolgot a félreértések elkerülése végett. Először is azt, hogy ki nevezhető Ráknak e cikksorozat szempontjából. Azok a gyerekek, aki Rák-időszakban születtek (június 22- július 22) vagy ugyan nem ekkor születtek, de az aszcendensük avagy legalább 3 bolygójuk ebben a jegyben áll.

A másik sarokpont, hogy mit nevezhetünk bátorító-elfogadó kapcsolatnak. Carl R. Rogers elvei mentén fogunk haladni, aki azt mondja, hogy olyan kapcsolatban tud valaki fejlődni, ahol őszinteség és megértés van, ott van jelen a bizalom. Azt is kiemeli, hogy az őszinteség önazonosságot jelent a szülő részéről, amivel itt nem foglalkozunk, foglalkozunk viszont azzal, hogy hogyan teremthetünk bizalmi légkört, ami serkentő-melengető érzetet kelt. Egy életen át.

Mivel minden csillagjegy igénye más és más, ezért tartom érdekesnek sorozatba fűzni a megállapításokat.

Persze az itt bemutatott elveket nemcsak a szülő-gyerek viszonylatokban működőképesek, bátran alkalmazhatjuk őket felnőttekkel kapcsolatosan is, ott is jól jönnek.

Jó kapcsolatot kialakítani nagy munka, de megéri a fáradságot, és nem is olyan bonyolult, ha nem csak a saját igényeinkből indulunk ki (ami minden kapcsolatban csapda).

Lássuk a Rák jegyűek lelkéhez vezető finom és kacskaringós ösvényeket dióhéjban!

1. Babusgatás
A Rák egy valóságos szeretet-gombóc, nem is lehet eldönteni, hogy adni szeret jobban, vagy kapni. Igényei a figyelmet és a testi melegséget. Nagyra értékeli, ha van időnk ráhangolódni a lelki állapotára és csak annyival terheljük meg, amennyit befogadni képes. Ha kell, hagyjuk békén, ha ölelésre vágyik, adjuk meg neki. Tényleg nagyon fontos, hogy azt tegyük, ami neki jól esik, mert a memóriája káptalan és számolja a fekete és piros pontjainkat. A babusgatás nem feltétlenül órákig tartó puszilgatást jelent, lehet ez egy reggeli gyors masszázs is minden nap, ami érezteti a törődésünket és felvezeti a napját, vagy rendszeres beszélgetéseket esténként. A lényeg, hogy ilyenkor egész lényünkkel legyünk jelen! És ne próbáljuk tárgyi ajándékokkal helyettesíteni a szeretetet, mert az nála nagyon nem válik be.

2. Együtt rezgés
Ez nagyon nehéz, különösen azoknak, akik nem annyira érzékenyek mások hogylétére. (Ők kérdezzenek rá és fogadják el a választ!) A Ráknak határtalan skálája van lelkiállapotokból és naponta több dimenziót is bejár közülük, így nem elég feltételezni, hogy ha reggel jó kedvű volt, akkor délben is az. Nem kell átvenni az ő hangulatát, csak ismerjük fel és el! Ne kirángatni akarjuk belőle, hanem vele lenni benne és innen kérdezni, programot szervezni, okítani. Ha így teszünk, az ugyan nagy befektetés a részünkről, de utána minden gördülékeny; ha nem így teszünk, akkor nyűglődést és ellenállást tapasztalunk. Az együtt rezgés nem egy állandó állapot, ha viszont vele vagyunk, vele kommunikálunk, akkor alkalmazzuk.

3. Bátorítás
Félén és óvatos csemeténk -ha Rák- nagyra értékeli, ha 1.) nem várunk tőle túl nagy dolgokat és figyelembe vesszük az ő biztonsági zónáját, 2.) apró kihívások mentén fejlesztjük a felfedező-kedvét. Tényleg pici lépésekben, ami neki még vállalható. Nem a nagy dicséretekre áhítozik, hanem arra, hogy inspirációt kapjon az elinduláshoz, belendüléshez. A fantáziája ugyanis sokkal nagyobb, mint a tettrekészsége, és hajlamos visszakozni, vagy eleve lebeszélni magát. Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen számára valami kicsit bizsergető kaland, amin edződhet és ami után örömmel néz ránk, hogy általunk tapasztalhatta meg. Ezt ő jól tudja és hálás is érte! De semmi unszolás és kapkodás, fontos a saját tempó és az ő biztonságérzete, amit a mi közelünkben kap meg.

 

Forrás: gyerekhoroszkop.cafeblog.hu