Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association)ajánlásai szerint a nôk naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.
A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínûségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közremûködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sûrûségû lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból.
A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában, a JAMA (Journal of the American Medical Association) legfrissebb számában publikálták. A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedô nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elô. A tekintélyes amerikai Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) keddi állásfoglalásában már fel is szólította a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy szabályozza a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát.
Mint a tanulmány egyik szerzôje, Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója rámutat, az utóbbi évtizedekben a feldolgozott élelmiszereknek és az üdítôitaloknak "köszönhetôen" jelentôs mértékben megnôtt az amerikaiak napi cukorbevitele és étrendjük kalóriaértéke. Ugyanakkor még egyetlen nagyszabású vizsgálat sem készült annak elemzésére, hogy miként hat a túlzott cukorfogyasztás a vérzsírok szintjére. Miriam Vos kollégáival 6000 felnôtt amerikait faggatott ki étrendjérôl. A vizsgálat részvevôit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították.
A hozzáadott cukor kérdése...
Mint kiderült, a napi kalória-bevitel csaknem 16 százaléka származott a hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal. "A hosszú távú egészségügyi hatásokat figyelembe véve az embereknek oda kellene figyelniük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz ételük és italuk, mi több, lehetôség szerint csökkenteniük kellene a fogyasztást" - hangsúlyozta Vos.
Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak az elhízást "segíti elô", hanem hozzájárul a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásához is. Ennek jegyében a szervezet felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás mérséklésének szükségességére: az AHA ajánlásai szerint a nôk naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.
Forrás: Stylemagazin.hu