Mennyi a napi ajálott cukorbevitel?

Túl sok cukrot fogyasztunk, azt hiszem sokunk számára ez egyértelmû bûnözés, mégis nehezen tudunk ellene tenni. Hiába kerüljük, hiába helyettesítjük más, egészségesebb édesítôkkel (mint nádcukor vagy méz), meglepô, hogy hány élelmiszer tartalmaz és mennyi hozzáadott cukrot, a kenyértôl kezdve, a joghurton át egészen a gyümölcslevekig.


Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association)ajánlásai szerint a nôk naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.



A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínûségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közremûködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sûrûségû lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból.





A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában, a JAMA (Journal of the American Medical Association) legfrissebb számában publikálták. A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedô nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elô. A tekintélyes amerikai Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) keddi állásfoglalásában már fel is szólította a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy szabályozza a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát.

Mint a tanulmány egyik szerzôje, Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója rámutat, az utóbbi évtizedekben a feldolgozott élelmiszereknek és az üdítôitaloknak "köszönhetôen" jelentôs mértékben megnôtt az amerikaiak napi cukorbevitele és étrendjük kalóriaértéke. Ugyanakkor még egyetlen nagyszabású vizsgálat sem készült annak elemzésére, hogy miként hat a túlzott cukorfogyasztás a vérzsírok szintjére. Miriam Vos kollégáival 6000 felnôtt amerikait faggatott ki étrendjérôl. A vizsgálat részvevôit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították.



A hozzáadott cukor kérdése...



Mint kiderült, a napi kalória-bevitel csaknem 16 százaléka származott a hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal. "A hosszú távú egészségügyi hatásokat figyelembe véve az embereknek oda kellene figyelniük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz ételük és italuk, mi több, lehetôség szerint csökkenteniük kellene a fogyasztást" - hangsúlyozta Vos.



Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak az elhízást "segíti elô", hanem hozzájárul a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásához is. Ennek jegyében a szervezet felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás mérséklésének szükségességére: az AHA ajánlásai szerint a nôk naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.



Forrás: Stylemagazin.hu