Napi üzenetek – Ki a felelős?

Amióta létezik Élet és szabad akarattal megáldott Ember a Földön, ez a kérdés az egyik legbosszantóbb, ami kipattanhat a gondolkodó elméből. Abban a pillanatban, mikor megszületik benned ez a 3 szó, kerülőútnak kinéző jellel a végén (!), vagy amikor valaki felteszi Neked ezt a kérdést, életre kelnek különféle érzelmeid. Mintha valami lelki szivattyú lenne, ami felhozza a trutyit a gödör mélyéből. Haragot, felháborodást, ítélkezést, és további díjnyertes fincsiségeket jó vastagon bekenve.

Például ha Te kérdezed, akkor a haragot mindenképpen. Valami nem tetszik, kellemetlen, nem így képzelted és máris akasztanád fel az okozóját. Szegény Én, hogy mindenki csak keresztbe tesz neki… Keresed azt, aki létrehozta a Te saját bejáratú akarattal megáldott életedben a dolgokat. Na vajon ki lehet az?

Persze van ennek másik oldala is, amikor valaki téged hibáztat a saját szerencsétlenségéért és csak nyomja rád a bűntudatot folyamatosan, Te pedig magadra veszed, elgondolkozol, hibáztatod magad, és huss máris eltűnik az önbizalom, önbecsülés, és elhiszed, hogy a leggyengébb sejt talált célt egykor.

A lelki állapotod, a kapcsolataid minősége, de még a sikereid mércéje is erre a kérdésre adott válaszodon múlik. A hét első felében ezen lenne jó túráztatni az elmét, és 1-1 morgás mögé nézni, mert addig, amíg a válasz iránya nem feléd mutat, a szerencsétlenségek és kellemetlen események és az önmarcangolás mások élete miatt tovább folytatódik.

Viszont, ha kizárod az eddig okolt külső tényezőket, erőket, embereket, és szembe nézel a megfordított kérdéssel, majd annak a folytatásával, az életed hamarosan megváltozik.

A hét elején a legnagyobb lehetőség abban rejlik, hogy a fenti kérdést átalakítod a következőre: „Mi az én felelősségem abban, ami nem tetszik, nem működik, nem szeretet az életemben?”

Nem vagy egészséges, mert az orvos nem tesz meg mindent érted? És Te magadért, Nincs elég pénzed, mert a fizetésed, a hitelek, a bankok… és különben is válság van? És amikor volt elég anyagi, akkor mit tettél? Csődölnek be a kapcsolataid, nem figyel rád senki, mindenki csak magával van elfoglalva? Vajon Te mivel is foglalkozol ebben a pillanatban??? Elég kemény, az igaz, hogy az eddigi sajnálkozásaid valódi oka Te magad vagy. Ez van, ez az Igazság! Ezzel kellene ma, most, a hét elején azonosulni, elfogadni, megbékélni. Vagyis teljes felelősséget vállalni az életedért.

A legkönnyebb másokat hibáztatni, de elárulok a működésedről valamit, ami a felszín alatt zajlik, hátha segít, és kicsit jobban odateszed magad ebben a dologban. Önmagad azon részét, ahol az igazságok vannak tárolva, ahol az is létezik benned, amit nem akarsz tudomásul venni… nem tudod becsapni! Nem vagy okosabb nála! Ez a részed valódi Intelligenciával rendelkezik! Más, mint amit összeszedtél könyvek, tapasztalatok, eddigi életed során. Az elméden, egódon, akaratodon kívül és felül álló valami ez benned, végtelen tudással minden dologról, legfőképp rólad. Az elrejtett igazságról, ha jobban tetszik felelősségről, ami a Te sarad, teljes körű tudása van, és szereti azt a felszínen látni. Kiköveteli a rivaldafényt. A valóság mindig is élt, él és élni is fog! Hívhatjuk ezt akár az Igazság Törvényének. Létezik és utat tör magának a legvastagabb rózsaszín babavilág között. A felszínre fog jönni, idő kérdése. Ez van, ezért kell megtalálni az egyetlen jó választ a fenti kérdésre. Előjöhet a valóság úgy, hogy szembe nézel, igen, én csináltam, én vagyok az okozója, felelőse ennek a következménynek. Így tudatosan azonosulsz vele (ez lehet az igazi szabad akarat) és fejet hajtasz az igaság előtt… ezzel teljes felelősséget vállalva mindenért, ami veled történik.

Vagy van egy másik útja, akkor, ha nem foglalkozol a valósággal, okolsz másokat a saját bajaidért, és köpködöd rájuk a megégett szotyit. Mosod kezeidet, mint a római helytartó, és várod a csodát, hogy majd jön valaki, és megoldja helyetted… persze ha nem, akkor Ő a hibás, ki más… Ha ilyen vagy valamiben, akkor a benned lévő igazság más utat talál magának, mert nem száll szembe az egóddal, tudja, hogy semmi értelme. Keres egy biztosabb megoldást. A repertoár végtelen, kezdi kicsiben, majd addig nyektet, amíg azt nem mondod, hogy magamnak csináltam. A legtöbb betegség egy szembesítés akar lenni a saját életed igazságaival. Elég durva.

Ismersz embereket, akik egy trauma hatására megfordultak, életet változtattak, megenyhültek. Beszélgess el velük, hogy mi volt az okuk rá? Mi a titkuk, hogy kifordították az életüket és most mitől érzik jobban magukat? Nagy segítség lehet.

A következő napokban erre kapsz nagyszerű lehetőséget. Felismerheted azt, hogy bármi, ami történik veled, amiben vagy, egy régi döntésedből ered. Egy szabad akaratodból meghozott lépésed következménye, mert a döntés, hogy jobbra, vagy balra, az mindig a Tiéd, rajtad múlik.
Mi lehet a végső megoldás? Talán az, hogy dönts úgy ezután, hogy felelősséggel tudd vállalni a következményeit, bármi is legyen az, tudd, hogy Te voltál.
Garbóczi Tünde
www.garboczitunde.hu