Ötelintolerancia – orvoshoz forduljak?

Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bôrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság â?? miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz, ahol kiderül: ételintolerancia a kiváltó ok, s a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetôk. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá: ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.



Elôfordul, hogy évekig nem jut eszébe senkinek, hogy az étrendjének összetevôit sejtse a kínzó emésztési vagy bélpanaszai mögött, ezért marokszámra szedi a tüneteket ideig-óráig elnyomó gyógyszereket, s közben nem keresik meg a háttérben húzódó valódi okot. A betegek gyakran hosszú idôn át próbálkoznak puffadásgátlókkal, görcsoldókkal, hasfogókkal vagy hashajtókkal, pedig lehetséges, hogy csak egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendjükbôl, s a panaszaik maguktól elmúlnának – számol be dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus klinikai fôorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetôségi tagja a mindennapi betegellátásban szerzett tapasztalatairól. Az ételintolerancia alattomos betegség: az ételallergiától eltérôen nem rögtön a szervezet számára nem kívánatos étel elfogyasztása után okoz panaszokat, hanem késôbb, ezért a mindennapokban nehéz az ok-okozati összefüggést felfedezni. Az ételérzékenység gyerekeknél és felnôtteknél egyaránt elôfordulhat, az emésztési panaszok mellett fejfájást, ekcémát, krónikus pattanásosságot, fáradékonyságot, figyelemzavart is kiválthat – magyarázza Takáts Alajos. Hangsúlyozza: a kivizsgálás során elôször a szervi elváltozások gyanúját kell kizárni, ám ha látszólag nincs semmilyen betegség, ami magyarázhatná a tüneteket, gondolni kell az étrendre is.











A részletes, több mint kétszázféle alapanyagról komplex képet adó laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatok tapasztalata szerint leggyakrabban egyes gabonafélék, a tej vagy a tojás egyes összetevôi okoznak ételintoleranciát, míg a húsok ritkábban váltanak ki ételérzékenységet.


Vannak olyan betegek is, akiknek valamelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy fûszert nem bírja az emésztôrendszerük: ismerünk például olyan esetet is, amikor a kakaó, a fahéj vagy más gyakran használt konyhai fûszer okozott gondokat, s korábban fel sem merült a betegben, hogy ez áll a háttérben, s ezek elhagyásával ilyen könnyen megszabadulhat a panaszaitól. Természetesen elôfordul az is, hogy egyszerre többféle alapanyag okoz gondot, esetleg az ételintolerancia együtt jár ételallergiával vagy más gasztroenterológiai betegséggel is.



Ezekben az esetekben nagy kihívás  úgy összeállítani az étrendet, hogy a páciens egyrészt elkerülhesse a panaszokat, másrészt ne alakuljanak ki hiánybetegségek, ne váljon a táplálkozása egyoldalúvá, s élvezetes is maradjon. Ilyen összetett esetekben érdemes dietetikus segítségét is kérni, aki tapasztalata révén hasznos útmutatást tud adni arról, hogy melyik alapanyag mivel váltható ki – tanácsolja Takáts Alajos.



forrás: www.dietinfo.hu