Milyen vitaminokat találsz meg ilyenkor?
A- vitamin ( sárgarépa)
Hiányuk és túladagolásuk: A-vitamin hiányában a következô tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bôr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bôr megvastagodása a szôrtüszôk környékén, fokozott hajlam a bôr berepedezésére, fôleg az ajkakon. Az A-vitamin túladagolása ritka, fôleg vitaminkészítmények nem elôírásszerû szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkezô tünetek: fejfájás, bôrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
A ß-karotin túladagolásakor a bôr fôleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszínezôdhet, ez azonban nem mérgezô hatású.
D- vitamin- ( Hal, Tej, Tojás, Halolajak, Tejtermékek)
Hiányuk és túladagolásuk: D-vitamin hiányában a következô tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnôtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. Csontritkulás kialakulása miatt is Calciummal együtt kel bevinni. D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bôrviszketés is jelezheti, a vesék mûködése károsodhat, vesekô képzôdhet, a lágy szövetek elmeszesednek
K-vitamin ( K-betûvel kezdôdô zöldségek- karalábé, karfiol, káposzta…, lágy sajtok, csirkemáj, belsôségek)
Hiányuk és túladagolásuk: Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra, hogy a K-vitamin hiány, ami nagyon elterjedt a nyugati emberek körében, az egyik meghatározó oka a szív és érrendszeri valamint a lágyszövetek meszesedésnek.A K-vitamin úgy tûnik, az a következô vitamin lesz, amely alapvetô szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás megelôzésében. Akár paleo, akár nyugati étrenden él valaki, rendkívül fontos volna naponta megfelelô mennyiségû K-vitaminhoz jutni.
C-vitamin ( citrus félékben, paprika, káposzta, mustármag)
Hiányuk és túladagolásuk: A C-vitamin fogyasztás komoly hatással van a különféle ráktípusok megelôzésében, ill. a tumornövekedés lassításában. 1990 és 2000 között kb. nyolcvan vizsgálat erôsítette meg, hogy a C-vitamin jelentôs hatással van a tumoros megbetegedésekben. Immunerôsítôk. Hiányok többféle betegség kialakulásához vezethet (skorbut, izomgyengeség, betegségekre-hajlam fokozódik…stb.)
Kálcium ( tejtermékekben, olajosmagvakban)
Hiányuk és túladagolásuk: Hiánya gyerekkorban a fejlôdés, és kifejezetten a csontok növekedésének zavara, mentális zavarok, az idegrendszer és az izmok fejlôdésének problémái léphetnek fel, késôbb izomgörcsöt okoz, késôbb csontritkulást. Felszívódása D-vitamin szinttôl függ. Túladagolás esetén felléphet székrekedés, vesekôképzôdés elôfordulhat.
forrás: www.dietinfo.hu