Hasmenés, hányás, étvágytalanság, hasi feszülés, növekedésben való visszamaradás jellemzi a betegséghez társuló tüneteket. Mindebbôl következik, hogy gluténérzékeny betegek diétájában nem szerepelhet glutént tartalmazó gabonafehérje.
A búzából, rozsból, árpából, zabból készült élelmiszerek vagy tápszerek fogyasztása szigorúan tilos! A gluténérzékeny beteg tartózkodjék a búzakorpa vagy zabpehely fogyasztásától, azok gluténtartalma miatt. A rizs-, a szója-, a kukoricalisztbôl, darából készült készítmények viszont szabadon fogyaszthatók.
A diétával kapcsolatban tudni kell, hogy a gluténérzékeny betegnek egész életre szól a gluténmentes diéta, ezért fontos, hogy a felsorolt alapanyagokból minél változatosabb étrend készüljön. A kenyér és a finompékáruk táplálkozásunk fontos alapanyagai. Vannak azonban olyan gyermekek és felnôttek, akiknél a búza és más gabonafélék fogyasztása betegségük miatt súlyos szövôdmények kialakulásához vezethet.
A coeliakia, vagyis a lisztérzékenység gyakrabban okoz gondot, mint gondolnánk. A lisztérzékenység genetikailag meghatározott, öröklôdô betegség. Mi a kórkép lényege? Néhány gabonafélében - a búzában, rozsban, árpában és zabban - megtalálható fehérjének, a gluténnek egyik alkoholban oldódó alkotórésze, a gliadin károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. A toxikus károsító hatás következményeképpen zavart szenved a tápanyagok felszívódása, ami a késôbbiekben különféle tünetek, panaszok és a laboratóriumi értékek eltéréseiben nyilvánul meg. Speciális diétával a nyálkahártya-károsodás visszafordítható, és a klinikai tünetek megszüntethetôk, azonban a glutén (a sikér) viszszaadása után az elváltozások és a tünetek újra megjelennek.
MI OKOZZA?
A becslések szerint Magyarországon a lakosság körülbelül 1 ezrelékét érinti a betegség. Lisztérzékenység tünetei leggyakrabban kisgyermekkorban (1-1,5 éves korban) jelennek meg, hozzávetôlegesen fél-egy évvel az elsô, lisztet tartalmazó ételek étrendbe kerülése után.
A betegség kialakulásának oka még kérdéses. Annyi bizonyos, hogy közvetlenül a vékonybél nyálkahártyáját károsító hatásért a gliadin tehetô felelôssé, de maga a károsodás folyamata még nem teljesen ismert. Többféle elmélet létezik magyarázatul a szakirodalomban. Az immunológiai elmélet szerint a gluténnel szembeni kóros immunválasz - késôi allergiás reakció, illetve autoimmun folyamat (amikor a szervezet saját anyagai ellen termel ellenanyagokat) - következménye a nyálkahártya-sorvadás. Feltételezik elôzetes vírusfertôzés szerepét is, mások a felszívást végzô hámsejtek kóros áteresztôképességének tulajdonítják a nyálkahártya-elváltozásokat.
A lisztérzékenység legjellegzetesebb tünete: a periodikusan jelentkezô vagy idült hasmenés: elôfordulhat ritkább, egyszerre nagyobb tömegû székletürítés is.
Egyéb jellemzô tünetek:
-felfúvódás, haspuffadás
-étvágytalanság
-esetenként hányás
A felszívódási zavar következtében kialakuló hiányállapot jelei:
-vashiányos vérszegénység
-fehérjehiány
-a kalcium és a D-vitamin zavart felszívódása miatt a csontok mészszegények
A betegség gyanúját a klinikai tünetek és a felszívódási zavarból adódó laboratóriumi eltérések vetik fel. A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg vérébôl még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata (vékonybél-biopszia) alapján mondható ki. A diagnózishoz három vagy több alkalommal kell szövettani vizsgálatot végezni. Az elsô biopsziát még a kezelés megkezdése elôtt kell elvégezni. Ha a nyálkahártya-elváltozás kóros, akkor a második szövettani vizsgálatra egy évvel a gluténmentes diéta beállítása után kerül sor. Megfelelô javulás esetén ezután kerülhet sor szoros orvosi felügyelettel a gluténterhelésre, majd ezt követôen a tünetek súlyosságától függôen fél-két év múlva a harmadik biopsziára. Abban az esetben, ha a gluténmegvonásra jelentôsen javul, a gluténterhelésre pedig romlik a szövettani kép, felállítható a lisztérzékenység diagnózisa.
Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, amely magát az okot, a gluténérzékenységet tudná megszüntetni, viszont a betegség tünetei elmúlnak, ha a beteg étrendjébôl véglegesen kiiktatunk mindenféle gluténtartalmú élelmiszert. A coeliákiás beteg élete végéig nem fogyaszthat búzából, árpából, rozsból, zabból, illetve ezek felhasználásával készült termékeket! A gluténmentes diétát szigorúan be kell tartani!
A gluténmentes diéta alapelvei
A gluténmentes diéta összeállítása beható ismereteket kíván. Mivel a búzaliszt nemcsak az alapvetô sütôipari termékek alapanyaga, hanem sok más élelmiszer alkotórésze lehet, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevôre (pl. készételek, konzervek esetében). Megnehezítheti az eligazodást az is, hogy nem minden élelmiszeren tüntetik fel az adalékanyagokat, mivel ez a 2%-ot el nem érô összetevôk esetén nem kötelezô elôírás. Elôfordulhat, hogy a gyártó cég megváltoztatja a termék összetételét. Ezért a lisztérzékenyeknek folyamatosan figyelniük kell, hogy csak garantáltan gliadinmentes élelmiszereket vásároljanak!
Malom- és sütôipari termékek
Nem fogyaszthatók: búza, rozs, árpa, zab és az ezekbôl a gabonákból készült termékek, kenyér (barna kenyér sem!), péksütemény, tésztafélék, müzlifélék, ostya, kekszek.
Fogyaszthatók: rizslisztbôl, kukoricalisztbôl készült kenyér, speciális gliadinmentes kenyér- és süteményporok, tészták. A házi ételkészítéshez a tiltott gabonafélék lisztje helyett jól alkalmazható a rizs, kukorica, burgonya, sárgaborsó és a szója, illetve az ezekbôl készült liszt, dara. Olajos magvak, lenmag és szezámmag is kerülhet az étlapra.
Tej és tejtermékek
Fogyaszthatók: az ízesítés nélküli tej, túró, tejföl, sajtok nagy része.
A tejdesszertek, vagyis gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek, illetve a többkomponensû termékek csak akkor, ha feltüntették a csomagoláson, hogy gluténmentes.
Húsok, húskészítmények, tojás
A húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát szabadon - de nem mértéktelenül! - fogyaszthatóak.
Figyelem! A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de elôfordulhatnak olyan termékek is, amelyek gliadintartalmú alapanyag hozzáadásával készültek, ezért vásárláskor mindig körültekintôen kell eljárni.
A friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek korlátlanul fogyaszthatók. Elôsegítik a folyamatos vitamin- és ásványianyag-utánpótlást, magas rosttartalmuknál fogva pedig segítik a bélmûködést.
Fogyaszthatók: víz, ásványvíz, üdítôitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.
Nem fogyasztható: gabonapálinkák, sör.
Kerüljük az instant kávé-, kakaó- és teaporok használatát, mivel tartalmazhatnak glutént!
Csak a garantáltan gluténmentes termékek fogyaszthatók. A hazai palettán is szerepelnek ma már gluténmentes konzervek, bébiételek, jégkrémek és egyéb termékek. Ám sokkal jobb, ha otthon készítünk olyan ízletes ételféleségeket, amelyek a reformtáplálkozás elveihez is közelebb állnak. A diétával kapcsolatban felmerülô kérdésekkel bátran forduljunk a kezelôorvoshoz, dietetikushoz vagy a témában jártas életmód-tanácsadó szakemberhez! Létezik a lisztérzékenyeknek országos egyesülete (lásd alul az információt).
A betegség megelôzésében nagyon fontos, hogy a csecsemôk étrendjébe csak féléves koruk után kerüljenek liszttartalmú ételek! A fôzelékek sûrítéséhez ajánlatos burgonyát, esetleg gluténmentes gabonapelyhet használni!
Hatásos kiegészítô kezelési módok a lisztérzékenység tüneteinek enyhítésére és a károsodás mértékének enyhítésére
Bélflórarendezés: a normál baktériumflóra támogatja a felszívódást, mérsékeli a puffadást, a túlérzékenységi tüneteket, véd a fertôzések ellen.
Gyógyteák: a kamilla, körömvirág, cickafark, apróbojtorján keverékébôl készült tea mérsékeli a bélfal irritációját, enyhíti a gyulladásos tüneteket.
Vitaminkúra: elengedhetetlen a kúraszerû kombinált ásványianyag- és vitaminpótlás, ha el akarjuk kerülni a hiánytüneteket. Legjobbak a természetes alapanyagú multivitaminok.
Többször keveset és alaposan megrágva szabad csak enni, hogy könnyebb legyen megemészteni az ételt.
Hogyan gyôzôdhetünk meg róla, hogy a termék garantáltan gliadinmentes?
Az élelmiszeren szöveggel tüntetik fel, például: gliadinmentes, gluténmentes vagy lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják.
Grafikusan jelölik - áthúzott búzakalászszal - a gliadinmentességet.
A terméken jelölés nem található, de a gyártó szavatolja ezt, és errôl az OÉTI-t tájékoztatja, ahol ezt nyilvántartják.
JÓ TUDNI!