Együnk csírát!

Akinek az egészségtelen szó nem szerepel a szótárában biztos találkozott már a csírákkal. Aki olyan, mint én az igyekszik. Ha az ember lánya olyan anya mellett nô fel, mint az enyém, akkor képtelen elmenni a legújabb bio ôrületek mellett. Anyukám, amit csak lehet, kipróbál. Így jött a képbe legújabb mániája: a csírák.


Ellenálltam, hogy kipróbáljam, hiszen olyan furcsán néz ki, ahogy egy tálból kandikálnak kifelé a „gazok”. Az idô múlásával belecsempészte a salátámba vagy a szendvicsembe, és megkedveltem. Ma már én kérem az újabb adagot.

A csírák rendkívül jótékony hatásúak és emellett még finomak is. Bátran!





A csíráztatás olcsó, így nem lehet anyagi kifogásod az ellen, hogy miért nem próbálod ki.

A csírák felettébb egészségesek, mivel még nem lepték el a szennyezôdések. Fôleg télen hasznos, amikor még kevés zöldség nô ki a földbôl. A szervezetednek pedig szüksége van a vitaminokra. Gazdag C-vitamin, B-vitamin, nyomelem-és fehérjeforrás, valamint ásványi anyagok tömkelege található meg bennük (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, szilícium).





Csíráztatás során olyan élô élelmiszert állítanak elô, amelynek magjában dúskálnak a vitaminok. Sokkal nagyobb mennyiségben található meg egyetlen piciny magban például a C-vitamin, mint egy fej retekben – pedig mennyivel nagyobb példányról van szó. Mindenféle tartósítószer és vegyszer nélkül készülnek, zsírt sem tartalmaznak.



Fontos, hogy ne csináljunk velük semmit, ne mossuk meg, ne fôzzük át, mindig nyersen fogyasszuk ôket. Egy szendvicsben különösen jól néz ki. Mi magunk is termelhetjük otthon, ha már rákaptunk az ízére. Mindössze egy kis csíráztató edényre van szükséged - bioboltokban kapható. Ha nincs otthon készleted, az se baj. Egy nagyobb befôttesüveg is ugyanúgy célt ér, csak akkor egy gézréteggel le kell takarni az üveget. Vásárolj csíra magvakat és kezdheted is. Vegyszermentes magokat válassz, készülj fel, hogy el kell menned egy bioboltig, a sarki kisboltban biztos nem árulnak ilyet.



Csíráztatás lépései:

1.    A csíráztatni kívánt magvakat áztassuk egy edényben 10-12 órán át. Célszerû este csinálni, mert a magok szeretik a sötétet. Ha napközben van csak idôd, takard le ôket egy konyharuhával.

2.    Miután a beáztatás során megduzzadtak, helyezzük át ôket a csíráztató edénybe. Az alsó szintet töltsük meg félig vízzel.

3.    Naponta öblítsük át kétszer-háromszor a magokat, hogy a termesztés közbeni salakanyagok távozzanak és a magok ne penészedjenek be.

4.    A magok csíráztatási ideje eltérô, de 2-3 nap múlva általában elkészülnek és lehet szüretelni.





Milyen csírát válassz?

Több féle mag közül választhatsz, mindegyiknek más az íze, és jótékony hatásukat is különbözô területen fejtik ki.

Csíra típusok: Borsó és babféle csírák, brokkoli és vöröskáposzta csíra, búzacsíra, lucernacsíra, mustármagcsíra, napraforgócsíra, retekcsíra, vöröshagyma csíra



Forrás: Stylemagazin.hu