Jiaogulan, az ötlevelû ginseng

A Jiaogulan-t (Gynostemma pentaphyllum) ötlevelû ginsengnek is nevezik. A neve ellenére azonban nem azonos a ginsenggel, sôt beltartalmi értékeit és gyógyhatását tekintve négyszer olyan hatékony.


Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekbôl egyaránt készíthetünk. Íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet. Egy liter vízzel forrázzunk le egy maréknyi levelet, melyeket érdemes felaprítani, és 5 - 15 percig áztassuk forró vízben. A friss leveleibôl kitûnô saláta készíthetô.





A Jiaogulan kúszónövény, de kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nô. Télálló. Kiültetve a föld feletti részei télen elfagynak, de a tavasz beköszöntével ismét kihajt. Szobában nevelve egész évben fejlôdik. Használjunk jó minôségû virágföldet és rendszeresen tápoldatozzuk. Napos-, vagy félárnyékos helyeken egyaránt jól érzi magát. Támasztékot igényel.



Forrás: Stylemagazin.hu