Nincs több igazolt bûnözés: nem minden csoki egészséges

Amit eddig is sejtettünk, immáron bebizonyosodott. A csokoládé lobbi által támogatott kutatások eddig félrevezették az emberiség csokoládé függô részét, de most lerántják a leplet


A szóban forgó tanulmány a kakaópor teljes flavonol- és polifenol-, valamint antioxidáns tartalmát hasonlítja az olyan gyümölcsökhöz mint a feketeáfonya vagy a gránátalma. A kutatók a csokoládéhoz használt kakaóporban is hasonló antioxidás-szintet mutattak ki, mint ezekben a gyümölcsökben. A kutatás azonban elfelejt néhány lényeges dolgot megemlíteni. Például azt, hogy a boltok polcain megtalálható csokoládék zöme – beleértve a Hershey termékeit is – alig tartalmaz kakaóport. A másik nagy probléma pedig a mennyiség: ha megeszünk egy egész tábla csokoládét, legyen az akár keserû vagy tejcsokoládé, hamarabb nô a derékbôségünk, minthogy élvezhetnénk az antioxidánsok jótékony hatásait.



Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserû csokoládéban. A lényeg, hogy az antioxidáns a kakaónak köszönhetô, amelybôl készül. Ha valóban egészségügyi szempontból eszünk csokoládét, fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú fekete táblát, lehetôleg töltelék nélkül, mert az hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.



Az adagolás is rendkívül fontos. A tábla méretétôl függôen egy tábla csokoládé 4-12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendô. Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az elônyökkel szemben. A keserû csokoládéban lévô flavonoidok olyan hatékonyak, hogy már egy bonbon méretû darab is képes csökkenteni a vérnyomást.



A valódi csokoládé áráról is ritkán esik szó. Az egészségügyi elônyökkel járó, valódi fekete édesség a hétköznapi csokoládékhoz képest jóval drágább.



A kakaó elônyeit viszont más forrásokból is élvezhetjük. A csokoládé nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafûbôl fôzött tea. Dugattyús kávéfôzôben áztassuk a teafüvet legalább 7 percig. Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélô fekete csokoládé esszenciát.



Forrás: Stylemagazin.hu