2016: a Mars és a bátorság éve

2016-ot duplán a Mars bolygó uralja: egyrészt minden évnek van egy uralkodó bolygója a hagyomány szerint, ami az v alapvető beállítódását meghatározza és ez a Mars lesz most; másrészt létezik egy másik, 36 éves ciklikusság is, ami a befejeződéséhez ér és szintén a Mars a kulcsbolygója.


Mit hozhat ennyi marsi energia?
Mint érzékeljük, a világban a feszültség nő, és sajnos ez a tendencia a következő évben csak fokozódik. Mindenki tetterősnek érzi magát és a provokációtól sem riad vissza, ezért villongások, tüntetések várhatóak, főként a télen és majd októberben. Sok múlik azon, hogy ki tudja bölcsebben önkorlátozni magát. Az agresszió csak olaj a tűzre, küzdelemmel, ellenállással nem hozható helyre a nyugalom. A diplomácia, a tárgyalás jobb taktika, mint a nyers erő alkalmazása.

Mit is jelent a Mars éve az egyének, a hétköznapok szintjén?
Mit vehetünk észre belőle? Hogyan tudjuk leginkább kihasználni? A Mars bolygó az erő, energia, kezdeményezés, megküzdés, felvállalás szimbóluma. Természetesen mint minden bolygónak a duális világban ennek a bolygónak is vannak pozitív és negatív analógiái. A pozitívak a bátorság, aktivitás, belekezdés, erőnlét, magabiztosság, gyorsaság; mg a negatívumai a provokáció, harc, vita, türelmetlenség, kapkodás, forrófejűség, önzés, makacsság. Mindkét oldalt választhatjuk, és az a jó, hogy ha az aktuális feladatunknak, helyzetünknek megfelelően választunk elemet ebből az eszköztárból.
Mivel nem vagyunk egyformák, a marsi energiák sem hatnak ránk ugyanúgy. A vizes jegyűek (Rák, Skorpió, Halak) szülöttek sok új kalandra, gyorsabb haladásra, aktívabb időszakra és talán túlontúl is erős tempóra számíthatnak, úgy érezhetik, hogy 2016-ban nem sok esély van a pihenésre, visszahúzódásra. Különösen energikus időszak lesz számukra a február eleje. A levegős jegyeket (Ikrek, Mérleg Vízöntő) szinte elárasztja a történések, információk áradata, nagyon sok minden történik 2016-ban, s ennek örülnek. A sok akció sok zsákutcához és sok kudarchoz is vezet, ezeket nem lehet elkerülni, de a következtetéseket célszerű levonni, mielőtt továbbrohannánk. A föld jegyek szülöttei (Bika, Szűz, Bak) úgy érezhetik, hogy bár sokszor nagyon elfáradnak, de legalább haladnak a dolgok. Régen halogatott, blokkolt ügyek kapnak új energiákat, hatékonyabb a munka, látványosabbak az eredmények. Leginkább az október az az időszak, amikor új dolgokat indíthatnak be sikerrel és igazán nagy változásokat tudnak kezdeményezni. Végül a tűz jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas) hangsúlyos személyiségek rengeteg erőt éreznek magunkban, világmegváltó terveket dédelgetnek és szárnyalnak, úgy érzik, végre beértek a dolgok. Ám figyeljenek oda, mert sok elhamarkodott döntésük lehet és a konfrontációk rengetek energiát emésztenek fel, feleslegesen. Felelősségteljes döntés, megfontolt lépések ideje az április és az augusztus.

Az év harmóniájának titka pedig…
Az ennyire domináns hangsúlyú években fontos visszatalálni az egyensúlyhoz úgy, hogy a Mars ellenpólusához a Vénuszhoz fordulunk segítségért. A Vénusz a béke, a harmónia, az igazság és a gyengédség szimbóluma, és bizony 2016-ban sokszor kell ezeket az ellenszereket alkalmaznunk a türelmetlenség, kapkodás, sürgetés idején. Igyekezzünk diplomatikus, empatikus, szelíd megoldásokhoz folyamodni, türelmes, békés attitüdöt választani a hétköznapokban. Jót tesz a pihenés, lelassulás, visszahúzódás, fokozza viszont a marsikus energiákat a túl sok sport, a felpörgött életmód. Látszólag kifogyhatatlan az energiakészletünk, de hamar kimerülünk, ha csak magunkra gondolunk és állandóan a sikereinket hajszoljuk. Hajlamosak leszünk erre, de ne tegyük. Minden, amit másokért teszünk dupla adag jóérzéssel tölt el, és fokozza az önbizalmat, sokkal inkább, mint a sikerhajhászás.

Párkapcsolatilag nézve
Mivel a Mars nem sors vagy transzcendense bolygó, aligha lehetne bizonyossággal állítani, hogy erősen befolyásolná az éve energiája a kapcsolataink alakulását. Természetesen a fent leírtak az élet minden területén működésbe lépnek majd, így a kapcsolatainkban is gyakrabban fordulnak elő viták, konfliktus, elhamarkodott döntések, siettetett lépések, kiprovokált helyzetek és egy éjszakás kalandok. Ám ezekkel a kifejezésekkel bánjunk csínján, mert nem dominánsak! Míg a 2015-ös jupiteri év jobban rányomta a bélyegét a kapcsolatok beteljesedésére (vagy lezárással való nyugvópontra jutására), addig a Mars sokkal finomabban és kevésbé látványosan irányítja a szívünket, kivételt képeznek a marsikus személyiségek, akik megörülnek a támogatásnak és erőteljesen veszik a kezükbe szerelmi életüket. Nekik azt üzenem, hogy számoljanak el jó sokáig, mert utólag csak önmaguknál reklamálhatnak.

Végül miért a bátorság éve 2016?
Nemcsak azért, mert a Mars egyik legjellemzőbb tulajdonsága a bátorság, hanem azért is, mert lehetőséget kapunk nagy dolgokat cselekedni. Kicsiben és nagyban is. Itt az idő kiállni magunkért ott, ahol ezt eddig nem mertük megtenni; jó lehetőség kínálkozik új kezdeményezésekbe belevágni lelkesen és merészen; nekilátni a kivitelezésnek a halogatott ügyeinkben is. Nem feltétlenül a világrengető akciókra gondolok, sokszor épp az élet apró részleteiben vagyunk elakadva, és amiatt toporgunk. 2016-ban lehetőséget kapunk elindulni, ha ez a nehéz; haladni, ha pedig ez nem megy. A bátorság persze azt is jelenti, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, értelmezzük és jól lássuk a körülöttünk zajló eseményeket, lesz mit elemezni, mert sok esemény lesz. Továbbá a bátorság azt is jelenti, hogy felvállaljuk a gyengeségeinket, szembenézzünk az árnyainkkal. Nem lesz könnyű, mert a külvilág nap, mint nap fog rámutatni ezekre.
Ezt az évet nem lehet megúszni, ellébecolni és átaludni, észre fogjuk venni, hogy tempó van, feladat van, akció van. És a végén remélhetőleg jólesően állapítjuk meg, hogy erősebbek és elszántabbak lettünk, illetve rengeteg csapdába ezután már nem fogunk belelépni.

Forrás: kulcsaparkapcsolathoz.hu