A spenót, mint ôsi praktika

Emlékszel Popeye-re? Ös arra emlékszel-e, hogy a fickó vérszegény, vitaminhiányos vagy satnya lett volna, mint egy párolt spenótlevél? Nem véletlen.


Ásványi anyagokban, rostokban, vasban, kálciumban, magnéziumban gazdag, bôvelkedik B-, C- és K-vitaminban. A máj egyik fontos méregtelenítôje.



Ha ínygyulladásod van, vagy vérzik az ínyed, akkor az vagy ásványanyag hiány jelent vagy baktériumos túlterheltséget a szájüregben. Ilyenkor a megszokottnál többször fogyassz nyersen vagy összeturmixolt állapotban spenótot. Persze csak mértékkel, mert a nap szintû bevitel (magas oxálsav tartalma miatt) kôképzô hatással lehet epédre és vesédre.



 











 



A népi gyógyászatban jártas fogorvosod is ajánlhatja, mert korábban alkalmazták a kellemetlen szájszag enyhítésére, köszönhetôen annak, hogy klorofill tartalma nyersen pozitívan hat ezen tünetre.  esetén is táplálj „zöldet”, a lényeg, hogy ne idegenkedj ettôl a magyar konyha által is közismert és elismert növényrôl. Készíts belôle fôzeléket, mártást, salátaként is ideális meglocsolva kis ecettel, borssal.