Amit az olíváról tudni kell

A mediterrán országokban az Extra Szûz olívaolaj fogyasztása havi 1,3 liter körül mozog fejenként. Nem lehet véletlen, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak. Egyre több vizsgálat igazolja a mediterrán étrend egyik alkotóelemének, az olívaolajnak egészségmegôrzô tulajdonságait.


Olíva: folyékony arany.



Nagyon jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Szabályozza a koleszterinszintet, így rendszeres fogyasztásával megelôzhetô az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az agyvérzés és az infarktus. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetôen megköti a káros szabad gyököket, csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.











Nem minden olaj egyforma.



Az ár is megmutatja a minôségbeli különbségeket. Nem mindegy, hogy milyen olajat használunk. Exrta szûznek azt az olívaolajat nevezik, amelyet a még kicsit éretlen olajbogyók elsô sajtolása nyomán nyernek. A mûveletet hidegsajtolásnak nevezik, mivel a bogyókat nem melegítik, és az eljárás során semmilyen kémiai oldószert nem alkalmaznak. Így megôrzi eredeti zamatát, illatát és vitamintartalmát is. A természetes állapotú extra szûz olívaolaj a hidegsajtolásnak köszönhetôen tartalmazza az életfontosságú esszenciális zsírsavakat, és ásványi anyagokat. Antioxidáns hatást fejt ki, így védi szervezetünket az egészségkárosító hatásoktól. Ezek a tulajdonságok nem érvényesek az oldószerrel kinyert olajokra.


Az extra szûz olívaolaj sokszor le sincs szûrve. Ha mégis, azt ülepítéssel és centrifugálással végzik.


Az ilyen eljárással készült olaj szinte egyáltalán nem tartalmaz savakat, sûrû, színe is sötétebb.



Olívaolajnak nevezik azt az olajat is, amelynek mindössze 1% extra szûz olívaolajtartalma van.



Ez az un. Sansa olaj, amely fennmaradó része maradványolaj. Az elsô préselés után keletkezô gyümölcsmaradékból készül melegítéssel és vegyi anyagok, oldószerek segítségével.



Azok a farmerek, akik a hagyományos eljárást részesítik elônyben, nem tudják tartani a versenyt a nagyüzemi kémiai finomítással szemben. Azonban egy nagyon fontos adu mégiscsak náluk van, mégpedig az, hogy a tudatos vásárlót nem lehet megtéveszteni.



Az igazi olívaolaj íze magáért beszél!



forrás: www.dietinfo.hu