Kalóriadús csonthéjasok

Találkozók, vendégségek, rendezvények kedvelt csemegéje a pörkölt mandula, a cukrozott dió, a sós mogyoró. Ezek a csonthéjas gyümölcsök sokak kedvencei, de fogyasztani csak mértékkel érdemes, mivel kalóriatartalmuk kifejezetten magas.


A csonthéjas gyümölcsök nagyon táplálóak, és feldolgozás nélkül fogyaszthatóak. Kalóriatartalmuk fajtánkként változó, de 100 gramm nagyjából 500-550 kalóriát tartalmaz. Ezekben a gyümölcsökben sok a B vitamin, vas, foszfor, fehérje, éppen ezért a vegetáriánus étrendet követôk alapvetô táplálékai. A B1 vitamin segít a depressziós és szorongó betegek energizálásában. Továbbá E vitamin tartalmuk is magas, de pörköléskor ezt elveszítik.



A dió kétségtelenül nem a fogyókúrázók alapélelmiszere, de jó tudni, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ebbôl kifolyólag, ha valaki naponta 80-85 gramm diót megeszik, és mindemellett zsírszegény diétát folytat, vérének koleszterinszintje jelentôsen javul, és ezáltal csökken a szívbetegségek kialakulásának veszélye. A dió tele van fehérjével és B vitaminnal.



A mandula is hasonlóan kalóriadús (620 kalória / 100 gramm), és fehérjében is gazdag (20 gramm fehérje / 100 gramm mandula). A mogyoró is tápláló (550 kalória / 110 gramm, valamint kiváló magnéziumforrás, ennek köszönhetôen segít a keringési és érrendszeri problémák megelôzésében. A legmagasabb fehérjetartalommal a mogyoró rendelkezik (23 gramm fehérje / 100 gramm mogyoró), a legalacsonyabb kalóriatartalommal pedig a gesztenye (170 kalória/ 100 gramm gesztenye). A gesztenye keményítôtartalma magas, kétszer annyi van benne, mint azonos mennyiségû burgonyában.



Forrás: Stylemagazin.hu