Karácsonyi Csillagok

Karácsonykor és a várakozással teli advent idôszakában az esztendô legspirituálisabb napjait éljük. 2012. decemberében, a Bak jegy havával elkezdôdik az a zodiákus jegy, amely átvezet minket a 2013-as év idejébe, a HOLD évébe.


Ennek szellemében most éljük át azokat a jelképeket, mitôl otthon a lelki otthon, és hogyan készül az igazi ünnepi házi hangulat. És ha a Hold idejébe lépünk: meg kell osztanunk a bevált házisüti recepteket is!



2012. december 24. Szenteste: HOLD a BIKA jegyben

Hold a Bika jegyben: 2012. december 22. 19:26-tól, december 25. 8:14-ig

A Bika jegy - föld elem - a Hold számára szerencsés idôszakot biztosít az anyaggal kapcsolatos teendôk elvégzésére. Otthonunkat csinosíthatjuk, szépen sikerülhetnek az ajándékcsomagolások, a fadíszítés, apróbb barkácsolások, elôkészítések, és kitûnôen sikerülhetnek a házitészta- és sütemény-félék a konyhánkban. Vigyázzunk, hogy az utolsó ünnepelôtti két napon ne veszítsük el a mértéket az ajándékvásárlás tekintetében, mert nem a pénzbeni értéknek kell túlsúlyban lennie a fa alatt. A gondoskodás és a szeretet házi változatait (saját kezû készítgetés, sütés-fôzés) válasszuk. Hagyományos receptekkel készüljünk.



2012. december 25-26. Karácsony: HOLD az IKREK jegyben

Hold az Ikrek jegyben: 2012. december 25. 8:14-tôl, december 27. 21:08-ig

Az Ikrek jegy - levegô elem - a Hold számára a mozgékonyságot és a társasági témákat erôsíti, ezek az idôk a családi látogatások és a beszélgetések kellemes napjai lehetnek. Az ünnepek alatt is kimozdulhatunk, családi életünkben felvehetjük a régi kapcsolatainkkal megszakadt fonalakat is. Vidámság lebegi be majd az idôt, ha a gyermekekkel vagy akár a felnôttek egymás közt elôveszik a régi vagy új játékokat. Olyan ételek esnek majd jól, melyek gyorsan elôvehetôk és az étkezések súlyától nagyobb lesz a szerepe a jó társaságnak. A kapcsolatainkkal foglalkozzunk, és a Karácsonyi legendák segítségével elevenítsük fel a család minden szép történetét – legyen az mitológia, vagy a saját házunk tája történetei.









A Keresés Mítosza: a SORSCSILLAGOK asztrológiája

Mindig ünnepi hangulattal telve találgatjuk: vajon lesz-e hó?, a tájat fehérbe takaró?... Milyen lesz a hangulat?, összejön-e a teljes család? Nézzük a természetet: jósolhatunk-e bôséget az Új Esztendôre?

A nagy keresések, utazások és lelki találkozások ideje a Karácsony – íme az asztrológiai meséje.

Réges-régen, amikor a nagy egyiptomi birodalom bölcs káldeus papjainak hite megrendült az anyagi világban, a monda szerint elindultak a Halak csillagképben együtt álló Szaturnusz és Jupiter bolygót követve, és a reményük szerinti új Csillagot, az emberek közé megérkezô Szeretetet keresték.

Hosszú vándorlás után (az ismétlôdô eklipszek nem a versbôl ismert három napig tartottak, hanem bizony jó félévig…), maguk mögött hagyva a gazdag világot, el is érkeztek Betlehembe, ahol megtalálták Mária kisfiát, a Jézuskát. Ajándékkal jelezték örömüket, és hírül vitték az embereknek: az újszülött személyében a jóság és a szeretet megérkezett a földi világba.

Azóta is, évrôl évre összegyûlnek az emberek, felnôttek és gyerekek… Körbeüljük az örökzöld fenyôfát, amelyen kigyúlnak a gyertyák, családok és egymást szeretô emberek együtt örvendeznek. Habár nem minden földi halandó vallást-gyakorló ember, azért az örök mesékben az a csodás: mindenképpen elviszik az embert egy földöntúli világba – ahol a jó elnyeri jutalmát, a gonosz a büntetését, Jézuska megmutatja a szelíd békét, és összehozza még a békétlenkedôket is. Találkozások, körbeülések, ünnepek nélkül szegények lennénk, tiszta szívvel várjuk a találkozásainkat, eltávolodunk a profán világtól és a szakrális szférákba emelkedünk.



Karácsonyi Horoszkópunk

Az év végi ünnepek, a remény idejében lelkünk várja a jót, mint a gyermek a mesét - nézzük hát: vajon mit ígérnek a csillagok?

 





2012. december 21-én egy rettegett dátumon esünk túl: meglátjuk, hogy a maja naptár vége után is csak szépen felvirradnak majd a napok! Semmilyen veszélytartalma nincsen annak, hogy a maják egyszerûen befejezték a naptárkészítést, nyilván elfogyott az idejük és az alapanyag – mint ahogyan én is csak egy adott idôre szoktam számolni, mert minden napnak és évnek megvan a maga feladata.

2012. decemberében a Téli Napforduló után mindenesetre más, nagy változásokkal azért kifejezetten érdemes számolni. Ugyanaz a két generációs karma bolygó, Az Uránusz és a Plutó, amely együttállásban 1962-69 között átalakította a világot (emlékezzünk a vietnami háborúra, John Lennon dalainak a hangulatára, az akkor felgyorsult technikai forradalomra) – most kvadrátot formálva hasonlóan, körülbelül 2015-ig nagy társadalmi változásokat idéz elô a világban és Magyarországon is. December 20-22 között a Jupiter kvinkunxban áll a Plutóval és a Szaturnusszal, ez az úgynevezett „Isten szeme” fényszög erôsen vizsgálja majd: etikai normák alapján merre is halad a világ?! Sajnos az ünnepek hangulatát megzavarhatja a zavaros jövôkép okozta káosz, a közigazgatás, közellátás, közoktatás ügyeiben szentségek hangulatát nem kímélve megmozdulnak az emberek és megpróbálják befolyásolni az ügyek haladását. A közügyek gyakorlásában a jogalkotók nem lesznek a helyzetük magaslatán, és haladékhoz próbálnak jutni, amelyet a fogalmak Neptunusz jellegnek megfelelô általánosításával igyekeznek elérni, a valódi megoldásokhoz sajnos nem jutunk el.

Egyéni sorsunkban meg kell szívlelni a nagy hatásokat: türelem és gondosság, felelôsségtudat és a kötelesség tisztelete jellemzi a Bölcs BAK jegyet, a Szaturnusz bolygó föld elemû zodiákusát. A Boldogasszony havában a 2012. decemberi és 2013. januári idôminôség a racionális, türelmet igénylô feladatokat írja napárunkba. A tradíciókat megfelelô szentségként kezelô emberek télen megpihennek: most idôszerû megállni, feltöltôdni, visszahúzódni, tanulni, célszerû karbantartani magunkat és személyes sorsunkat. Éljünk tartalékainkból mértékkel, a „kevesebb-több” elvén. Semmiképpen nem szabad kiköltekezni, vissza kell fogni a vásárlásokat, és az otthoni, házi készítésû, régi tradíciókat idézô ajándékokat részesítsük elônyben.

2013. januárjában a világban és hazánkban, saját háztartásunkban is érezzük az energiák hiányát és a válságok hatásait – meg kell tehát tanulni az önellátást és a kis közösségek viszonos segítségének ereje támaszt nyújt. Meg kell becsülni és gondozni kell kapcsolatainkat, hiszen az emberi értékek erôsítik a lelkünket a feladatokban, a nehezebb napokban is. Hihetetlen mértékben felmagasztalódik a család ereje, az egymást szeretôk gondoskodása és támogatása.

Egészségünket mértéktartó táplálkozással tehetjük harmonikussá, majd január elsô két hetében tisztító kúrát (szükség esetén fogyókúrát) tarthatunk. Gondosan kezeljük csontjainkat, átmozgatással (jógával) vagy masszázzsal támogassuk szervezetünket, kíméljük ízületeinket. Táplálkozásunkban részesítsük elônyben az éghajlatunknak megfelelô friss-vitamindús élelmiszereket, almát, vermelt zöldségeket, sok C-vitamint fogyasszunk. A fényhiányt feltétlenül pótoljuk meleg színû lámpákkal és illatos gyertyákkal, így kellemes, misztikus hangulatot varázsolunk a télbe.



Kipróbált hagyományok, süti-receptjeim

Szenteljük meg az ünnep idôit saját lelkünk energiáival és áldozatként, a két kezünk munkájával. Közreadok most néhány receptet, amelyet még az apai nagymamámtól tanultam. Sokszor kuktáskodtam körülötte, és igyekeztem ellesni a szent várakozást ünneppé tevô tevékenységeket: a sütést-fôzést. Ha vasárnap volt az ünnep, ô már szerdán szorgoskodott… Hatfélét készített még a legegyszerûbb összejövetelre is: mert kell egy sós és egy édes teasüti, egy kavart-gyümölcsös és egy rétesféle, egy jóédes csokistorta és egy savanykásabb szôke citrom vagy izgalmas puncs! Most az egyszerûbbek közül néhányat leírok, ahogy én a fiamnak szoktam készíteni.



Ünnepváró Fenyôfácskák és Kiscinke Szemecskék

Fél hûtôhideg margarint és negyedkiló kristálycukrot, lisztet, egy egész tojást, pár kanálnyi tejet, fél csomag szalakálit elkezdek kézzel összegyurmázni egy tálban. Fontos, hogy a margarin és a kezem is hideg legyen, így lesz omlós a végén a tészta. Apránként még körülbelül annyi durvára darált diót teszek a tésztához, amennyi a liszt volt.

Téli fûszerekkel ízesítem: illatos mézet csurgatok bele, sok fahéjat szórok, vaníliát, gyömbért és reszelt narancshéjat teszek az egészhez és a két tenyerem között még jól átdolgozom. A fûszereket bôségesen öntöm bele, sütés után hidegen halványabbnak fog tûnni az ízük. Fokozatosan még adagolok annyi lisztet az egészhez, hogy éppen ne ragadjon a tészta. Három kis gömböcöt formálok a tésztából és egy-két órára a hûtôbe teszem.

Ezután lisztezett deszkán óvatosan vékonyra nyújtom, és szaggató formával kivágom az ünnepváró formákat. Lehet fenyôfa, csillag, holdacska,…Nagyobb darabos magvakkal, vágott mandulával, kandírozott gyümölcsökkel felékesítem a formákat, mintha azok volnának a díszecskék. Ha Karácsonyfa dísznek szánom, akkor az akasztáshoz való kis lyukacskát még sütés elôtt beszurkálom (sütés után már megreped). Ha kis cinkeszemecskét szeretnék formálni, a kör alakú tésztára fél kanál sûrû lekvár közepébe aszalt gyümölcsöt (mazsola, barack, szilva) teszek. A sütésnél a sütôablakban nézem mikor kész: 200 fokon tíz-tizenöt perc alatt megvan. A méz összetevô miatt a sütô könnyen megkapja a tésztát!, különösen Kos, Nyilas Hold állásnál vigyázok. Szûz Holdnál igen szépen sikerül mindig.

Elvileg ez az ünnep elôtti rágcsálnivaló süteményke egy hónapig elállhatna fém dobozkákban, …de nem szokott maradni. Szépen csomagolva kiváló ajándéknak való is.



Kavart tészta, diós

Egy kocka margarint egy napig szobahômérsékleten tartok (elôzô nap hûtôbôl kiveszem). /Ha nem jut eszembe, akkor melegítem./ Teszek hozzá négy egész tojást, egy kilós cukor felét, egy egész sütôport és körülbelül annyi réteslisztet amennyi cukor volt, és körülbelül egy pohárnyi tejet öntök hozzá. Az egészet gépi habverôvel krémesre keverem, ha kell pótolok hozzá még tejet vagy lisztet, ez a tojások nagyságától, a liszt minôségétôl és a holdállástól függ. /Volt amikor külön vertem fel a fehérjét és utólag belesimogattam a masszába, de a sietôsebb összeömlesztés is ugyanazt az eredményt adja./

Ha ez a tésztaalap kész, belekeverek egy zacskó dióbelet, vagy annyit amennyi van otthon, és ha akad még kandírozott citromhéj és narancshéj akkor azt is.

A tepsit sütôpapírral bélelem, a tészta akkor jó sûrûségû, ha nehezen simítható szét egyenletesre cukrászlapáttal. A tetejére még szórok extra dióréteget is, sülés után porcukrot.

Ugyanez az alap jó egy bögre darált mákkal is, plusz tepsi tetejére szórt ananászdarabokkal, végén porcukor.

Szintén finom egy zacskónyi kókuszreszelékkel, a tepsi tetejét lehet szórni darált csoki reszelékkel-kristálycukorral keverve.

A sütést körülbelül háromnegyed óráig végzem max hômérsékleten (220fok) elektromos sütôben, a tepsi tetejére mindig teszek egy hurkapálcával megtámasztott sütôpapír borítást.

Kos holdnál vigyázzatok, a sütô könnyen megkapja vagy kiszárad. Víz holdnál ügyelni kell mert a közepe nyúlós maradhat, tovább érdemes sütni és szurkapróbáljuk tûvel. Legszebben sül Bika és Szûz holdnál.

Dobozban hûtôben több napig elállna és utazáshoz is jó, de nem szokott maradni.



Csokis-cseresznyés Csalafintaság: a kiadós vendégváró tortaság

Egy fél befôttesüvegnyi darált diót összekeverek pár evôkanál nutellával, és egy-két napig állni szobahômérsékleten hagyom. Fél kocka margarint, két egész tojást, egy nagybögrényi réteslisztet, ugyanannyi kristálycukrot és egy fél csomag sütôport egy nagy tálban gépi habverôvel simára kikavarok, vaníliát teszek hozzá és egy befôttesüveg magozott cseresznyét, végül a darált nutellás diót. Egyenletes masszára kavarom, és papírral bélelt közepes méretû zománcos tepsibe simítom. Papírral fedve legmagasabb sütôhômérsékleten sütöm, félóra után nézegetni kell és tûpróba alapján kész.

Háromnegyed liter tejet forralok, közben két csomag pudingport hat kanál cukorral, és két púpos kanál jó minôségû kakaóporral simára kavarok. A pudingot készre fôzöm, és azon forrón a tepsibe a sült tésztaalapra öntöm. Simítgatás helyett jobb rázogatni, így egyenletesebb felszínt kapok. Pár perc után, pont amíg elôkészítem a szórnivaló darált  diómorzsákat, ráhintem a tepsi tetejére a diót, majd legfelülre étcsokoládé reszeléket. Hûtôben kell pihentetni, legalább pár órát akkor is ha már nagyon várják…Tepsiben történik a csalafinta tortaszeletelés. A nagy téglalapot hosszában kettévágom, majd a két hosszú téglalapot sûrû cikcakk alakban szeletelem: így „majdnem” torta formájúak a szeletek. Egy nagyon finom, elit külsejû tortafélét kóstolhatunk, amely viszont sokkal több szelettel várja az édesszájúakat, mint egy kis köralakú tortácska. Együltô helyben meg lehet enni egy doboznyit.



A Hold esztendejében, 2013-ban újra találkozunk.

Addig is, áldott Karácsonyt, és nagyon szép, boldog új esztendôt kívánok minden barátomnak és lelki gyermekeimnek!





Szeretettel:

Imolai Judit

Bölcsész Asztrológus Reiki Mester

www.astrologia.hu





Minden, ami Holdnaptár:  

www.holdasztrologia.hu    www.facebook.com/holdnaptar

Konzultáció bejelentkezés, ha a tanulságok megfogalmazására segítségre van szükséged:

Telefon 20/9462293.



A szerzô korábbi cikkei:

A Tudás Fáját keressük

Holdnaptár, az örök idô óramutatója

Új Élet vár