Méz a salátaöntetben

A salátaönteteket - dresszingeket - olyan tartósítószerrel (EDTA) készítik, amely megakadályozza az öntetben levô olaj megavasodását. Az Illinois Egyetem kutatói kikísérletezték, hogy az antioxidánsokban gazdag méz kiválóan helyettesítheti ezt a mesterséges avasodásgátlót- és emellett fölöslegessé teszi az édesítôanyagot is, akár cukor az, akár magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.


 

"Annyiféle salátadresszing van a piacon, a különleges minôségûektôl a legolcsóbbakig és legegyszerûbbekig, mi most felkínáljuk az élelmiszeriparnak az egészséges változatot" - mondja az élelmiszervegyész kutató. A mézzel készített salátaöntet 9 hónapig biztonságosan megôrzi a minôségét.



A különféle mézek antioxidáns-aktivitásának, fenoltartalmának és édesítôhatásának elemzése után a vörösheremézet és az áfonyamézet választották ki 19 féle méz közül a tartósítási kísérlet céljára.



Az új dresszing készítése nem volt minden probléma nélkül való. Az öntetek ugyanis olaj és víz keverékébôl készülnek, és hogy ne váljon szét az emulzió vízre és olajra, és ne váljon híggá az öntet, emulgeátorokat és sûrítôanyagokat használ az élelmiszeripar.











Az Illinois Egyetem élelmiszervegyészének kísérleti dresszingjében azonban a közönségesen használt sûrítôanyagot - a módosított keményítôt - megtámadták a mézben lévô enzimek. Kénytelen volt más sûrítô összetevô után nézni. A xantán gumira esett a választása. Ez bevált, és a további kísérletekben ezt használta sûrítôanyagként.



Majd a kétféle mézzel készített dresszingeket különbözô hômérsékleteken tárolták: 37 Celsius fokon - hat hétig, 23 Celsius fokon és 4 Celsius fokon 1 évig. Ezután értékelték az öntet minôségét.



"9 hónap eltelte után is - mind a két fajta mézet tartalmazó - öntetünk ugyanolyan jó minôségû volt, mintha mesterséges avasodásgátlót használtunk volna." Az áfonyaméz még elônyösebbnek mutatkozott valamivel, mint a vöröshereméz.



"Sok fogyasztó szereti, ha természetes összetevôket tartalmaznak az élelmiszerek. Számukra ez egy jó alternatíva lehetne" - mondta a kutató.



forrás: www.dietinfo.hu