Olajok az egészséges táplálkozásban

A növényi olajoknak számos olyan tulajdonsága van, amelyek segítenek megelôzni komolyabb betegségeket, vagy az ételek kellemetlen mellékhatásait csökkentik. Sôt, egyes olajok lassítják az öregedést.


A hasznosságukat tekintve a hidegen sajtolt olajok jöhetnek szóba, hiszen ezek azok, amelyek megôrzik a különbözô vitaminokat, zsírsavakat, ásványi anyagokat. 



Szezámolaj



Leginkább a magas, többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt szív- és érrendszeribetegségekben szenvedôknek ajánlott. Hosszan eltartható. 



Mogyoróolaj



A mogyoróolaj leginkább a bôrre fejti ki jótékony hatását.  A nagy mennyiségû E-vitamin mellett zsíros olajat, fehérjét, sokféle enzimet, mangánt, ként tartalmaz. Salátákhoz is kiváló.  



Kenderolaj



A mogyoróolajhoz hasonlóan a kenderolaj is kiváló bôrbetegségek (ekcéma), viszketések megszûntetésére. Külsôleg és belsôleg is segít a betegség visszaszorításában.



Ricinusolaj



Ki ne húzná össze magát gyermekkori traumája nevének hallatára. Ez a rémésges ricinuolaj (mint ahogy minden anyuka tudja), rengeteg ricinolsavat tartalmaz, mely kiváló hashajtó szer.



Kandillaolaj



A népi gyógyászatban régóta ismert olaj kiváló vízhajtó és puffadás csökkentô hatású, jótékony hatású a bôrre, tejelválasztó és féregûzô hatása is van a benne található damaszceninnek.



Szójaolaj



A rendkívül sok célra felhasználható szójaolajat leginkább hormonális eredetû rákos megbetegédesek és csökkenti a klimax hatásait.  A rendkívül magas linolsav tartalma pedig a vérzsírértékre van jó hatással.





Ligetszépeolaj



Elsôsorban magas vérnyomás, illetve magas koleszterinszint ellen hatékony. Emellett még májkárososdás tüneteinek és általában az anyagcsere zavarainak enyhítésére ajánlják.  



Borágóolaj



A változó korban lévô nôknek ajánlható, hormonális és premenstruális tünetek ellen ajánlható. 



Olívaolaj



A mediterrán konyha alapolaja  lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot is tartalmaz. Telítetlen zsírsavai jótékony hatása, hgogy a zsírok nem rakódnak le a szervezetben. Külsôleg használva reumatikus betegségekre kiváló.



Búza- és kukoricacsíraolaj



Mindkét olaj kiváló e-vitamin forrás, mely javítja a test oxigénellátását. Leginkább a keringési rendszerre van jó hatással. A kukoricacsíraolaj Közép- és Dél-amerikában népszerû, az olaj 30%-a egyszeresen, több mint 50%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. 



Napraforgóolaj



Többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, linolsav tartalma 70%-os is lehet. Szintén magas e-vitamin tartalma.



Forrás: Stylemagazin.hu