Sav-bázis egyensúly és a táplálkozás

Ha túl sok fehérjét fogyasztunk, vagy nem áll rendelkezésre elegendô bázis a keletkezô savak semlegesitésére, egyre több savat kell a szervezetünknek tárolnia. Minden napra jut egy adag savmaradék. Ez a hosszú évek alatt több kiló savat is jelenthet, ami megterheli egészségünket és feleslegesen növeli testsúlyunkat.


Egyre inkább nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a feltételezést, miszerint a túlsúly savprobléma! Alkalikus étrendet folytatva rohamosan csökkennek a zsírraktárak, és ezzel egyidôben javul egészségi állapotunk, hangulatunk, és a közérzetünk. Nem azzal táplálkozunk, amit megeszünk, hanem azzal, amit az emésztôrendszerünk csinál belďôle. Ezért nagyon fontos, hogy beleink tiszták legyenek és jól mûködjenek.



Táplálkozási hibák


• sok manipulált élelmiszert, túl kevés természetes, tiszta ételt fogyasztunk


• sok cukor


• kevés rost


• kevés zöldség és gyümölcs


• sok fehérjebevitel


• túl gyakran, túl sokat és túl gyorsan eszünk


• kevés víz!!!


• nem tartunk böjtszüneteket











Ilyen táplálkozási szokásokat folytatva testünknek állandóan készenlétben kell lennie. A vér pH-ja csak nagyon szûk határok között mozoghat, ezért többféle mechanizmus létezik, ami segít a túl sok savat eltüntetni. Elôször is semlegesíteni kell, amihez bázisokra van szükség, majd az így keletkezô sókat el kell raktározni. Az egyik legkézenfekvôbb hely erre a zsírszövet. Minél több a savmaradék, annál több zsírra van szükség, egyre kövérebbek leszünk. Ezzel szemben, ha a szervezet meg tud szabadulni ezektôl a salakanyagoktól, a zsír fölöslegessé válik, megindul a fogyás. Ehhez rengeteg, és rendszeresen jelenlévô bázisra van szükség, amihez nyers növényekbôl és alkalikus vizekbôl juthatunk, illetve kerülni kell a savasító ételeket.



Savtöbbletet tartalmazó élelmiszerek:


-avokádó


-minden hús, húskészítmény, hal


-édesség, sütemények


-lekvárok, befôttek


-sültkrumpli, chips


-tej, tejtermékek, sajtok



Bázistöbbletet tartalmazó élelmiszerek:


-zöldségek: brokkoli, burgonya, cékla, metélôhagyma, petrezselyem, spenót, sárgarépa,


-gyümölcsök: áfonya, alma, körte, banán!, grapefruit, narancs, papaja, sárgabarack, ribizli, eper,


-tejsavó, író, aludttej


-zöldtea



Egy jól megtervezett és végrehajtott böjt nagyon hatékony megoldást nyújt a felhalmozódott salakanyagok kiválasztásához, semlegesítéséhez és kivezetéséhez.


Ezt követôen alkalikus étrenddel tudjuk az ásványianyag raktárakat feltölteni.



Elengedhetetlen a rendszeres mozgás, ami mindig igazodjon az egyén állapotához, és túlsúly nagyságához.



forrás: www.dietinfo.hu