Szülő-gyerek kapcsolat: a Szűz-Vízöntő páros

Annak ellenére, hogy két világ találkozása, gyakori, hogy egy személyiségen belül is megvalósul, vagy a családban köszön vissza a Szűz-Vízöntő találkozás. Mondhatni ég és föld ők ketten, szó szerint is, de amint a frusztrálómásságon bármelyikük túllép, azt érzékeli, hogy nagyon kitágul a tér és egy új világban vehet részt.


Ha a gyerek a Vízöntő és a szülő a Szűz (aszcendensű)

A Szűz szülő kereteket, rendet szeretne maga körül látni, a Vízöntő gyermek pedig semmit sem utál és un jobban, mint ezt a kettőt, tehát automatikusan elkezdi feszegetni vagy áthelyezni a határokat. Persze a szülő kitart, fegyelmez, új szabályokat hoz. Feleslegesen, mert azok is erre a sorsra jutnak. A szülő bölcs, ha belátja, hogy a szabályokat a gyerkőchöz kell igazítani, nem pedig a saját biztonsági zónájához, és ez nagy áttörést hozhat a kettejük kapcsolatában.

Ami mindkettőjüknek jól megy és jól esik az az érzelmi távolságtartás és a szellemi megközelítés. Mindketten nagy ideológia-gyárosok, van véleményük, bár egészen máshonnan szemlélik a világot. A Szűz szülő két lábbal a földről, a csemete az ötletei felől, de nem baj, a nézeteiket jól meg tudják vitatni. Az meg, hogy ez nem egy puszilgatós, ölelgetős kapcsolat legfeljebb másoknak tűnik fel. Mindkettőjük számára fontos a kommunikáció, még ha mindketten a kinyilatkoztatásban hisznek is, és a tanulás, okulás. Jó program együtt tanulni, dolgozni, közös hobbit kitalálni anélkül, hogy a szülő azt várná, hogy a gyermek ugyanúgy csinálja, mint ő. Ehelyett engedjen neki teret, ne csak szellemileg, hanem bizalmilag is.

Ha a gyermek a Szűz és a szülő a Vízöntő (aszcendensű)

Ez picit nehezebb felállás, mert a csemete eleinte nagyon nem érzi magát biztonságban, neki túl nagy szabadságot jelent pici korban az a spontaneitás, amit a Vízöntő képvisel. A szülőnek erőn felül törekednie kell a gyermeke igényeinek kielégítésre úgy, ahogy ő azt igényli. Kell a rendszer, ami persze őt is korlátozza, legalább az első években. Talán fura lehet egy Vízöntőnek, hogy a csemetéje miért is olyan óvatos, lassú és elemezgetős, miért nem vagányabb és rámenősebb. Mert ő ilyen, a komfortzónája jóval szerényebb és szeret benne időzni, méghozzá nagyon. Lépésről-lépésre viszont nyitottá lehet tenni bármiféle új kalandra, csak követni kell a befogadási ritmust. Ha túl sok változatosság és új inger éri, akkor az bizony tanulási és befogadási nehézségekhez fog vezetni. Ebben a kapcsolatban a Vízöntő szülőnek át kell gondolnia (naponta) a saját értékrendjét, arra kényszerül, hogy lelassítson, biztonságot nyújtson és előrelátóvá váljék, továbbá elgondolkozzon azon, hogy ez neki miért is megy olyan nehezen. Kemény vizsgaidőszak, amely évekig tart, de nagy eredmény, ha sikerül átformálódnia. Ettől még nem ad fel magából semmit! Csak belelát egy másik működési módba, ami szintén önmagából fakad, jóllehet a gyereke termeli ki belőle. A Vízöntő szereti a leckéket és a kihívásokat, hát itt nagykanállal kapja.

 

Forrás: gyerekhoroszkop.cafeblog.hu