Pirospaprika: Hagyományos ételeink szinte elképzelhetetlenek enélkül a fûszer nélkül. Az a tény azonban kevésbé közismert, hogy a manapság termesztett darabok nagy részének színvonala jócskán alulmúlja a klasszikus minôséget. A tömeges igénynek köszönhetôen ugyanis a két fô paprikatermelô tájegységünkön (Szeged és Kalocsa környékén) feladták a hagyományos módszereket, így a kézi munkaerô elhagyása nyomán szinte teljesen odaveszett a korábbi, kiemelkedô minôség. Bár a paprika hírneve jelentôsen megromlott, még mindig az egyik legismertebb magyar növényként van jelen a külföldi piacon. Büszkének is kell lennünk rá, hiszen nem csupán ételeink csípôs zamatát köszönhetjük neki, hanem egy sor egészségügyi probléma hatékony enyhítésében is segítségünkre lehet! Lássuk mik lehetnek ezek:
Fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, segítve ezzel az emésztést. Külsôleg alkalmazva a reumatikus fájdalmak kiváló ellenszere, ráadásul a migrént és a torokfájást is enyhíti. Tisztítja a légzôszervrendszert, így a légúti megbetegedésben, a hurutos köhögés csillapításában is segíthet. A benne található kapszaicin bizonyítottan zsírszövet- és vérzsírszintcsökkentô hatású. Errôl a vegyületrôl mára az is bebizonyosodott, hogy képes megtámadni a rákos sejtek mitokondriumát, melynek hatására a sejt „öngyilkosságot” követ el!
Hagyma: A hazai növény különlegessége a Makó-környéki termôhely egyedülálló természeti adottságaiból fakad. A dél-alföldi száraz, napos idôjárás igencsak kedvez a hagyma utóérlelésének. Ennek során kialakul a növény kemény, bronzvörös páncélja, amely jó tárolhatóságot biztosít. Ráadásul szárazanyagtartalma igen magas, ami szintén nem kedvez a romlásnak. Másik jellegzetessége, hogy nagy mennyiségû illóolaj található benne, ezért a makói fajtának az íze és az illata jóval erôsebb, mint a többi hagymáé.
A hagymát nem csupán kiváló íze emeli a növények élvonalába, hanem vitamin- (C- és B-vitaminok) és ásványi anyag tartalma (kalcium, kálium, nátrium, réz, cink, vas, foszfor és magnézium) is igen értékes táplálékká teszi. Rákmegelôzô-hatása már régebb óta ismeretes, újabb kutatások pedig arra is rávilágítottak, hogy minél csípôsebb a hagyma, annál magasabb annak antioxidatív hatása.
Forrás: Stylemagazin.hu