A táplálkozási napló vezetése segíthet a túlsúlyokon

A Kaiser Permanente Egészségügyi Központ kutatásai szerint a táplálkozási napló vezetése akár meg is duplázhatja a leadott kilók mennyiségét, ezért különösen hasznos lehet fogyókúrázóknak és túlsúlyosoknak. A részletes kutatási anyag az 'American Journal of Preventive Medicine' címû szaklap augusztusi számában lesz olvasható.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet által szponzorált kutatásban igen nagy arányban vettek részt afro-amerikai önkéntesek (44 százalékban). Az afro-amerikaiaknak genetikai tényezôk miatt nagyobb az esélyük a túlsúly, a cukorbetegség, valamint a különbözô szívbetegségek kialakulására. A mostani kutatás során az afro-amerikai résztvevôknek átlagosan négy kilót sikerült leadniuk, ami jóval több, mint az ezt megelôzô kutatások során leadott súlyfelesleg.










"Úgy tûnik, a táplálkozási napló igen hasznos a túlsúllyal küzdô esetében - nyilatkozta Dr. Jack Hollis, a Kaiser Permanente kutatója - Azok, akik vezették a táplálkozási naplójukat, átlagosan kétszer annyit adtak le, mint azok, akik nem törôdtek a naplóvezetéssel. Úgy tûnik az, ha leírjuk, mit ettünk, arra ösztönöz, hogy kevesebbet együnk, vagy legalábbis olyan dolgokat, amelyekben kevesebb a kalória."



A táplálkozási napló vezetése mellett a résztvevôk étkezési tanácsadáson is részt vettek, valamint gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, magas rost-, és alacsony zsírtartalmú diétát követtek. A táplálkozási szokások megváltoztatásán kívül életmódbeli változásokat is eszközöltek, így mindenkinek kötelezô volt a rendszeres testmozgás. Fél évvel késôbb a páciensek legnagyobb része jelentôs súlyvesztésrôl számolhatott be. A résztvevôk közel kétharmadának (69 százalék) sikerült legalább négy kilót leadnia.



"Az amerikaiak több mint kétharmada túlsúlyos vagy kórosan kövér. Ha mindannyian leadnának csupán négy kilót, ahogy a mostani kutatásban részt vevôk tették, azonnal érezhetnék a fogyás jótékony hatásait, és csökkenne az esélyük az olyan életveszélyes betegségekre, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, vagy a cukorbetegség - nyilatkozta Dr. Victor Stevens, a Kaiser Permanente kutatója - Már két kiló leadása után is akár 20 százalékkal csökkenhet a vérnyomás, így mindenképpen jótékony a fogyókúra."



"A táplálkozási napló vezetésével nagyon jó eredményeket lehet elérni, hiszen így nagyobb rálátásunk van étkezési szokásainkra, és nagyobb esélyünk azok megváltoztatására - nyilatkozta Dr. Keith Bachman - Minden nap hallhatjuk a túlsúlyos betegektôl, ahogy panaszkodnak, hogy nem tudnak lefogyni. A mostani kutatás azonban bebizonyította, hogy csak a megfelelô módszer és eszköz szükséges a fogyáshoz. A táplálkozási napló vezetése pedig jó kezdet lehet mindenki számára."



forrás: www.dietinfo.hu