Antioxidánsok a táplálkozásban

Az antioxidánsok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Bár némi antioxidánst a szervezetünk is elôállít, a legnagyobb részét táplálkozással tudjuk a szervezetünkbe juttatni. A legújabb kutatások szerint a rák elleni harcban is segítséget nyújtanak.


Az antioxidánsokra az öregedésgátló hatás eléréséhez igen nagy mennyiségben van szüksége a szervezetnek. Az étkezéssel bevitt antioxidáns tartalom hátránya, hogy sajnos nagyon hamar kiürül a szervezetbôl, így ennek a sejtvédô anyagnak nincs lehetôsége a sejtek szintjére beépülni. A komolyabb hatás érdekében ezért van szükség bizonyos táplálékkiegészítôkre. Az Imedeen Time Perfection tabletta egy olyan továbbfejlesztett, antioxidánsokkal dúsított bôröregedésgátló készítmény, amely lehetôvé teszi az antioxidáns sejtekbe való beépülését.







Mi az az antioxidáns?



Az antioxidánsok az anyagcsere, illetve a baktériumok elleni védekezés során keletkezõ szabad gyököktõl védik a szervezetet. A szabad gyökök általában a sejtek membránjának (sejthártya) tönkretételén 'munkálkodnak' ezáltal idézhetik elõ a sejt öregedését, kontrollálhatatlan mûködését. Bizonyos körülmények között, például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigarettafüst hatására a szabad gyökök termelõdése fokozódhat.



Ha nem teszünk semmit ellenük, ezek az instabil vegyületek megteremthetik  a szívbetegség és a rák kialakulásának elõfeltételeit.



A felszaporodott szabad gyökök semlegesítéséhez a szervezetnek több antioxidánsra van szüksége, mint amennyit maga termel. A szervezet védelmérõl gondoskodó antioxidánsok szerencsére sokféle élelmiszerben megtalálhatók.





Mit együnk?



Az E- és C-vitamin, valamint az A-vitamin növényekben elõforduló elõanyaga, a béta-karotin semlegesíti a szabad gyököket, csakúgy, mint azok az enzimek, melyek mûködéséhez szelén (forrásai: rák, kagyló, avokádó), réz (forrásai: dió, mogyoró, magvak, rák, kagyló), vagy cink (rák, kagyló) kell.



A citrusfélékben (narancs, citrom, grapefruit), a szõlõben és zöldségfélékben megtalálható biofavonoidok szintén antioxidáns hatásúak. Az antioxidánsok betegségmegelõzõ szerepét még nem teljesen tisztázták. Feltételezik, hogy a szabad gyökök indítják el azt a folyamatot, amelynek során a verõerek falában koleszterin rakódik le, ami végül szív-és érrendszeri betegségekhez vezet.



Az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok kellõen nagy mennyiségben nemcsak ezt a veszélyes folyamatot gátolják meg, hanem a sejtek genetikai információt hordozó DNS-molekuláinak rosszindulatú daganathoz vezetõ károsodását is.



Forrás: Morelife.hu