Az emésztés segítôi
A táplálék emésztése már a szájban elkezdôdik, ezért is fontos az alapos rágás. A fûszerekben elôforduló szín, íz és illatanyagok a növények anyagcsere-folyamataiban keletkeznek, és különbözô helyeken raktározódnak, halmozódnak fel. Például a gyökérben, levélben, magban....
Fûszernövény = gyógynövény?
Különleges tulajdonságait a bennük levô illóolajak, gyanták... okozzák. Mivel a fûszernövények többsége gyógynövény is, régóta használják ôket orvosságként. Az ételek fûszerezése mellett teát fôznek, a fôzetekbôl borogatást készítenek, vagy inhalálnak velük.
Indiában a mai napig elsôsorban nem az íze miatt tesznek fûszereket az ételekhez, hanem az emésztést elôsegítô hatása miatt.
A friss fûszernövények ízesítô tulajdonságai mellett magas vitamin és ásványanyag tartalommal is rendelkeznek, valamint tartalmaznak enzimeket. A zöldfûszerek, mint a petrezselyem, lestyán, zeller, bazsalikom, kakukkfû, oregano, zsálya... erôsítik immunrendszerünket, valamint klorofilltartalmuknak köszönhetôen a vérképzésben is helyet kapnak. Magas antioxidáns és ásványi só tartalmuk miatt fontos részét képezik a egészséges táplálkozásnak.
Egész éveben kéznél
A tartósításuk legkézenfekvôbb módja a szárítás. Ez az eljárás garantálja, hogy az ízek és aromaanyagok egész évben a rendelkezésre álljanak. Tartósítási eljárás lehet még a sóban, sóval elrakás, és a fagyasztás. Segítségükkel különleges fûszerolajakat készíthetünk.
Minden korosztály élvezheti a fûszerek világát, de némi körültekintés a válogatásnál nem árt.
Gyermekek és idôsek részére a kevésbé intenzív ízû fûszernvövényekbôl válogassunk, és kerüljük a túl sok só és cukor használatát.
Egy kis fantáziával izgalmas ételeket varázsolhatunk a család asztalára, használjuk bátran a fûszereket, ismerkedjünk meg idegen konyhák ízeivel is!
forrás: www.dietinfo.hu