Napi üzenetek – Az erőszakos jószándék

A következő 2 napban a szolgálat, a segítség nyújtás és a segítség kérés oldalaival találkozhatsz, azokkal, amelyek feladatokat tartogatnak számodra. A skála széles, változatos és teljesen egyéni. Van, akinek ezzel semmi dolga, segít, ha kérik, kér, ha segítség kell, teszi a dolgát, azt, amire épp szükség van, úgy ahogy módjában áll – egyedül, vagy közösségben. Mindezt úgy, hogy tiszteletben tartja a másik ember kéréseit, lehetőségeit, nyitottságát. Ha ilyen vagy, akkor most könnyű dolgod lesz, pár különc helyzet jöhet, de eddig is megtaláltad a szolgálatban a hálás középutat, most sincs más dolgod, mint adj, ha kérik úgy, ahogy tudod, vagy kérj, ha szükséged van másoktól segítségre.


Viszont vannak olyan empátiával, személyiségükből kifolyólag túlzott szociális érzékenységgel bíró emberek, akik kérés és kérdés nélkül meg akarják menteni a világot, bárkit, aki nem úgy él, ahogy szerintük számára jó lenne. Nos, nekik tartogathat meglepetéseket ez a pár nap. A jelenlévő hatások célja ebben az esetben, hogy fogadd már el, ha a másik nem kér belőled. Kemény, mert Te tényleg tudnál segíteni, egyetlen húzással kirángatnád a pácból, megoldanád a problémáját. Gondold végig, hogy amikor ezt csináltad mi volt az eredmény? Nem húzódott vissza? Nem zárkózott be? Esetleg még jól össze is veszett veled, hogy miért avatkozol a dolgába? Dehogynem. Az a segítség nem segítség, amit Te gondolsz annak és ráerőszakolod másikra. Nincs rá kész, Ő másként látja, vagy maga akarja megoldani. Bármi lehet. Ajánld fel, hogy tudjon róla, segíthetsz, majd húzódj vissza, és végezd a dolgodat ott, ahol valóban szükség van rád. El kellene fogadnod, hogy akit megmentenél, szakadékba akar ugrani. Nem könnyű, de mindenki úgy csinálja a saját ügyeit, ahogy szabad akaratából dönt. Te szereted, ha kéretlenül beleütik az orrukat mások a dolgaidba? Ugye, nem. Mások is így vannak ezzel.
Aztán vannak olyanok is - akik szintén találkozhatnak a napokban fincsi kis feladatokkal - akik nem tudnak segítséget kérni, inkább szenvednek feleslegesen, mert nagy a büszkeség, a félelem, a szégyenkezés. Élnek inkább méltatlan módon, pedig egyetlen nyitott gesztussal meglódíthatnák a saját életüket. Számukra is lesz a napokban feladat, talán még több akadály, még több szenvedés, egyetlen cél érdekében: Ismerd már fel, hogy nem megy magadtól, és fordulj bátran azokhoz, akiknek módjukban áll segíteni. Ne félj, mert meglepetés lesz még számodra is, hogyha nyitottan fordulsz másokhoz a bajban, Ők teljes erejükkel azon lesznek, hogy kirágassanak belőle. Nem lesz mögötte semmi számítás, egyszerűen csak teszik, mert lehetőségük van rá. Szolgálatból, jószándékból, kedvességből.
Te hova tartozol? Van benned világmegváltó vágy, vagy elég a bajod neked is, nem foglalkozol mások problémáival? Elérzékenyülsz, akár dühös leszel, ha olyan emberekkel találkozol, akik szerényebb, vagy szegényebb körülmények között élnek, kevesebb lehetőséggel, mint amire méltók lennének? Vagy észre sem veszed, hisz Te is épp elég szerencsétlen vagy, meg van a magad baja, és inkább begubódzol? Van benned egy óvó-védő ösztön, ami túl megy egy mértéken, és szeretnél beleavatkozni emberek életébe, hogy jobb sorsuk legyen? Esetleg a másik oldal, hogy nem nyitott vagy, hanem bezársz, jó kis páncélt növesztesz, hogy senki ne bánthasson, sőt felveszed a láthatatlan köpenyt, észre se vegyenek, szeretsz egyedül szenvedni? Haragszol a világra valamiért? Magadra veszed más emberek felelősségét, vagy másokat hibáztatsz a saját lépéseid eredményéért? Egyik sem a középút.
Jelenleg ezeknek a kiegyenlítődése zajlik. Bármelyik oldal erősebb benned, sőt, lehet, hogy az egyik életterületen így, a másikon úgy… a cél a napokban ráérezni arra, hogy hol van a mérték, a méltóság és az igazi szolgálat. Erre kapsz embereket, helyzeteket, kihívásokat.

Van még egy kategória, ami nyitogathatja a bicskát mostanában a szolgálatra született, érzékenyebb embereknél. Olyan emberekkel találkozhatnak, akik elvárják, hogy találd már ki, mire van szükségük, sorra teszik a célzást, dunnyognak és méltatlankodnak minden miatt, semmi nem jó, kifogás hegyek és további sértődések. Azt szeretnék elérni, hogy foglalkozz velük, add nekik teljes figyelmedet, és találd ki, mire lenne szükségük. Te pedig meg akarsz felelni, és már benne is vagy a kis játszmáikban, fejted a keresztrejtvényt. Vajon mi a válasz egy fel sem tett kérdésre, vagy egy ki nem mondott kérésre? Nem fogod kitalálni, hogy mit akarnak, mert nekik egyetlen dolog hiányzik, és így érik el, ami nem más, mint a figyelem. Mindig kifogásuk lesz azzal, amit teszel, és újabb elvárások elé állítanak, amit szintén képtelenség teljesíteni, és elérik azt, hogy csak velük foglalkozz. Ilyenkor mit lehet tenni? Rajtad áll. Találgathatsz és teljesíthetsz tovább, nincs ezzel semmi probléma, de ebben az esetben ne vedd magadra a kritikát! Nem rólad szól, hanem a figyelmed kierőszakolásáról. Add meg magadtól ezt és akkor lazul a helyzet, az elvárások lassan hálába csapnak át.
És hogy mi az ajándéka ezeknek a napoknak? A végleges megoldásra jöhetsz rá, ha most ezekre a helyzetekre koncentrálsz, ugyanis meg fogsz lepődni, hogyha egy kicsit is következetes vagy, akkor milyen hatalmas segítséget tudsz nyújtani, vagy kapni… lazán, könnyedén, egészséges módon. Megkíméled magad a további kellemetlen helyzetektől, csalódástól, erőd felesleges pazarlásától.

Garbóczi Tünde
www.garboczitunde.hu