Ecettel a háj ellen

A hagyományos, salátaöntetekhez és savanyúságokhoz használt ecet bizonyíthatja, hogy eleink nem hiába tartották gyógyszernek, állítja egy új tanulmány.


 

Nem kell elkezdeni literszámra ecetet vedelni, de japán kutatók felfedezték, hogy az ecet megelôzheti a zsír lerakódását a testben, és az elhízást, legalábbis egerek esetében biztosan. Tomoo Kondo és munkatársai megjegyezték, hogy az ecetet már ôsidôktôl fogva használják a népi gyógyászatban egy sor betegségre. Az ecet fô összetevôje, az ecetsav segíthet karban tartani a vérnyomást, a cércukorszintet és a zsírfelhalmozódást.










A kísérlet során laboratóriumi egereket zsíros étrenden tartottak. Amely állatokkal ecetet itattak, azoknak jelentôsen kevesebb zsír rakódott le a szervezetükben (akár 10 %-kal), mint a többiekében. A diétás tanács- és figyelmeztetésdömping ellenére a kutatás eredménye pont akkor kerül napvilágra, mikor az amerikaiak táplálkozási szokásai egyre borzalmasabbak. Múlt hónapban a tudósok azt nyilatkozták, hogy manapság egyre kevesebb közép-és idôskorú amerikai fogadja meg az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat, mint két évtizeddel ezelôtt.



Az új kutatás újabb bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy az ecetsavval sikeresen felvehetjük a harcot a zsír ellen, mivel olyan géneket hoz mûködésbe, mely a zsírlebontásért felelôs fehérjéket termeli, így csökkenti a zsír lerakódását a szervezetben. A hatás igazolására még további, embereken végzett kísérletek is szükségesek.



forrás: www.dietinfo.hu