Öt mindennapos étel, mely segít a rákmegelôzésben

Az eddig sem volt titok, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök a bennük lévô vitaminok és tápanyagok miatt remek eszközei a rákmegelôzésnek, de most azt is bemutatjuk, melyik étellel tested mely részét óvhatod a leginkább.


Sárgarépa



A sárgarépa a kelkáposztához és a spenóthoz hasonlóan karotinoidokat. Ezek olyan antioxidánsok, melyek segítenek megelôzni a végbélrák kialakulását.



 



Magvak, gabonafélék



 



A boltokban kapható kenyerek, gabonapelyhek, lisztek és tésztafélék nagy része tartalmaz folsavat. Érdemes vásárlás elôtt tájékozódni és ilyen termékeket vásárolni, mert a folsav fogyasztása csökkenti a vastagbélrák esélyét, emellett a terhes nôk számára is igen hasznos, mert segít a születési rendellenességek elkerülésében.



 











 



Paradicsom



 



A paradicsom – fôleg fôtt formában – különösen jó a férfiak számára, hiszen egy likopin nevû karotinoidot tartalmaz, mely a prosztata daganatos megbetegedésének kockázatát csökkenti.



 



Rostos ételek



 



Érdemes rostokban gazdag ételeket fogyasztani a vastagbélrák elkerülése érdekében. Rostok sok gabonafélében, gyökereken, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben találhatók.



 



Fokhagyma



 



Az Egészségügyi Világszervezet tagjai azt tanácsolják, hogy minden recepthez adjunk hozzá legalább egy gerezd fokhagymát, hiszen ezzel csökkentjük a végbél-, gyomor- és mellrák kialakulásának a veszélyét.



A fent felsorolt ételek bárhol beszerezhetôek, nem méregdrágák és az ízük is jó. Érdemes az eddiginél valamivel többet fogyasztani belôle, hogy megelôzzük a bajt.