Sárgarépa
A sárgarépa a kelkáposztához és a spenóthoz hasonlóan karotinoidokat. Ezek olyan antioxidánsok, melyek segítenek megelôzni a végbélrák kialakulását.
Magvak, gabonafélék
A boltokban kapható kenyerek, gabonapelyhek, lisztek és tésztafélék nagy része tartalmaz folsavat. Érdemes vásárlás elôtt tájékozódni és ilyen termékeket vásárolni, mert a folsav fogyasztása csökkenti a vastagbélrák esélyét, emellett a terhes nôk számára is igen hasznos, mert segít a születési rendellenességek elkerülésében.
Paradicsom
A paradicsom – fôleg fôtt formában – különösen jó a férfiak számára, hiszen egy likopin nevû karotinoidot tartalmaz, mely a prosztata daganatos megbetegedésének kockázatát csökkenti.
Rostos ételek
Érdemes rostokban gazdag ételeket fogyasztani a vastagbélrák elkerülése érdekében. Rostok sok gabonafélében, gyökereken, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben találhatók.
Fokhagyma
Az Egészségügyi Világszervezet tagjai azt tanácsolják, hogy minden recepthez adjunk hozzá legalább egy gerezd fokhagymát, hiszen ezzel csökkentjük a végbél-, gyomor- és mellrák kialakulásának a veszélyét.
A fent felsorolt ételek bárhol beszerezhetôek, nem méregdrágák és az ízük is jó. Érdemes az eddiginél valamivel többet fogyasztani belôle, hogy megelôzzük a bajt.