Tudtad, hogy heti ötszöri 30 perces mérsékelt testmozgással (pl. tempós gyaloglás, mintegy 5 km/óra), kevés híján 1000 kcal energiát is elégethetsz? Olvass tovább
Kulcsszó: táplálkozás
Paradicsom. Mire jó?
Ha valamit köszönhetünk Kolumbusznak Amerika felfedezése kapcsán, akkor az a paradicsom. Ez az univerzális zöldség lassan 500 éve pirosítja, színesíti meg életünket, a 16. századtól kezd elterjedni Európában, és lesz azóta is az egyik legnépszerûbb kapásnövény. Olvass tovább
A böjt hatása a szervezetre
A rendszeres böjtölés az egyik legjobb egészségmegôrzô módszer. Aki már próbálta tudja, hogy az egész szervezetre hat. Tehermentesíti az emésztôrendszert. A szilárd táplálék emésztéséhez szükséges energia a regenerációra fordítódik, így erôsítve a salaktalanítás folyamatát is. Olvass tovább
A bogyós gyümölcsökben található egyik anyag enyhítheti a nap káros hatásait
Talán már tudta, hogy a bogyós gyümölcsök tápértéke magas. Azonban egy új kutatás szerint a bennük, továbbá az olajos magvakban és más gyümölcsökben található egyik anyag segíthet megelôzni a ráncokat és kijavítani a napsugárzás által okozott károsodásokat. Olvass tovább
A csodálatos olíva
A mediterrán konyha szinte elképzelhetetlen olívaolaj nélkül. A kíváló minôségû, vagyis extra szûz olívaolaj ma egyre keresettebb. Táplálkozási szakemberek, meseterszakácsok és egyre több orvos használja és ajánlja az egészség megôrzésére, mint egészséges táplálékot. Olvass tovább
Együnk csírát!
Akinek az egészségtelen szó nem szerepel a szótárában biztos találkozott már a csírákkal. Aki olyan, mint én az igyekszik. Ha az ember lánya olyan anya mellett nô fel, mint az enyém, akkor képtelen elmenni a legújabb bio ôrületek mellett. Anyukám, amit csak lehet, kipróbál. Így jött a képbe legújabb mániája: a csírák. Olvass tovább
Mire jó a borsmenta?
Ez a kiváló és olcsó gyógynövény könnyen elérhetô a magyar háziasszonyok számára. Fogyasztása rendkívül egészséges, számos gyógyhatása ismert. Persze leghíresebb hûsítô hatása, melyet számos italban és ételben felhasználnak. Olvass tovább
Mire jó a szezámmag?
Mindannyian ismerjük a szezámmagot, legalábbis a nevét, de tudjuk-e, honnan ered és fogyasztjuk-e rendszeresen a magok királyát? Olvass tovább
Tradicionális magyar ételek, alapanyagok az egészséges táplálkozás szolgálatában
A közhiedelemmel ellentétben, nem feltétlenül unja az életét az, aki hagyományos magyar ételeket fogyaszt. Sôt! Nem kifejezetten ismert tény, de számos olyan, hagyományos étel, illetve alapanyag van, amelyet bátran ajánlhatunk mindenkinek. Ezek között található a pirospaprika, és a hagyma. Olvass tovább
Antioxidánsok a táplálkozásban
Az antioxidánsok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Bár némi antioxidánst a szervezetünk is elôállít, a legnagyobb részét táplálkozással tudjuk a szervezetünkbe juttatni. A legújabb kutatások szerint a rák elleni harcban is segítséget nyújtanak. Olvass tovább