Napjainkban egyre hangsúlyosabb a megelôzés, a kérdés csak az, melyik korcsoportban hatékonyabb, mikor érdemes kezdeni, felnôttkorban vagy gyermekkorban. Olvass tovább
Kulcsszó: táplálkozás
Hagymafélék
A hagymafélék az egyik legnépszerûbb és legelterjedtebb fûszernövények. Gyógyhatásukról is ismertek. Minél erôsebb a szaguk, annál intenzívebb a gyógyító erejük. Különbözô fajtáik igen kedvetek hazánkban is. Ilyenek a fôzôhagymák, lilahagymák, gyöngyhagyma,…stb. Olvass tovább
Vérnyomáscsökkentô céklalé
Egy nemrég végzett kutatás szerint napi két pohár céklalé hatékonyan csökkentheti a vérnyomást. Olvass tovább
Méz a salátaöntetben
A salátaönteteket – dresszingeket – olyan tartósítószerrel (EDTA) készítik, amely megakadályozza az öntetben levô olaj megavasodását. Az Illinois Egyetem kutatói kikísérletezték, hogy az antioxidánsokban gazdag méz kiválóan helyettesítheti ezt a mesterséges avasodásgátlót- és emellett fölöslegessé teszi az édesítôanyagot is, akár cukor az, akár magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. Olvass tovább
A táplálkozási tényezôk szerepe az idôskori szembetegségek megelôzésében
Napjainkban, elsôsorban a fejlett országokban hatalmas népegészségügyi problémát jelentenek az idôskori degeneratív szembetegségek (pl. a központi éles látást szolgáló sárga folt károsodása). A jelenség hátterében az áll, hogy az életkor elôrehaladtával folyamatosan csökken a sárga foltban a lutein és zeaxantin szint koncentrációja, melynek következtében a szem fotoreceptorai könnyebben sérülnek.
Olvass tovább
A Glikémiás indexrôl
A Glikémiás Indexrôl egyre több helyen olvashatunk. De mi is ez valójában? Hogyan használhatjuk a testsúlyoptimalizálásban? Olvass tovább
A bélflóra és az immunrendszer kapcsolata
Az emberi bél a születés idôpontjáig steril, benne baktérium nem található. A magzat a szülôutakon áthaladva találkozik elôször baktériumokkal, amelyek megtelepednek bélcsatornájában. Olvass tovább
A táplálkozási napló vezetése segíthet a túlsúlyokon
A Kaiser Permanente Egészségügyi Központ kutatásai szerint a táplálkozási napló vezetése akár meg is duplázhatja a leadott kilók mennyiségét, ezért különösen hasznos lehet fogyókúrázóknak és túlsúlyosoknak. A részletes kutatási anyag az ‘American Journal of Preventive Medicine’ címû szaklap augusztusi számában lesz olvasható. Olvass tovább
Amit eszel, olyan leszel –
Táplálkozás és az immunrendszer
Immunrendszerünk fô feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülõ kórokozók (vírusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadít meg bennünket a magában a testben keletkezô kóros sejtektôl is. Olvass tovább
Allergiáról
A féléves korukig csak anyatejet kapó kisbabák között kevesebb lesz allergiás, mint a tápszerrel tápláltak körében. Olvass tovább