Hagymafélék

A hagymafélék az egyik legnépszerûbb és legelterjedtebb fûszernövények. Gyógyhatásukról is ismertek. Minél erôsebb a szaguk, annál intenzívebb a gyógyító erejük. Különbözô fajtáik igen kedvetek hazánkban is. Ilyenek a fôzôhagymák, lilahagymák, gyöngyhagyma,…stb. Olvass tovább

Méz a salátaöntetben

A salátaönteteket – dresszingeket – olyan tartósítószerrel (EDTA) készítik, amely megakadályozza az öntetben levô olaj megavasodását. Az Illinois Egyetem kutatói kikísérletezték, hogy az antioxidánsokban gazdag méz kiválóan helyettesítheti ezt a mesterséges avasodásgátlót- és emellett fölöslegessé teszi az édesítôanyagot is, akár cukor az, akár magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. Olvass tovább

A táplálkozási tényezôk szerepe az idôskori szembetegségek megelôzésében

Napjainkban, elsôsorban a fejlett országokban hatalmas népegészségügyi problémát jelentenek az idôskori degeneratív szembetegségek (pl. a központi éles látást szolgáló sárga folt károsodása). A jelenség hátterében az áll, hogy az életkor elôrehaladtával folyamatosan csökken a sárga foltban a lutein és zeaxantin szint koncentrációja, melynek következtében a szem fotoreceptorai könnyebben sérülnek.
Olvass tovább