Böjt, ami megfiatalít

A böjt az egész embert, mint test-lélek-szellem veszi célba. Ha hosszú távú eredményeket szeretnénk elérni, nem is próbálkozhatunk azzal, hogy például csak a testet gyógyítjuk meg. Böjt alkalmával mind a három szinten beindulnak a tisztulási folyamatok. Miközben tisztul a test, tisztulnak a gondolatok is. Meditálni, elmélkedni is csak tiszta testtel és elmével lehet igazán. Olvass tovább

Rooibos: teával az egészségért

A Dél-Afrikából származó Vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) hajtásaiból készülô tea kedvezô élettani hatásai és finom íze miatt a modern életmód kitûnô kiegészítôjének bizonyul. Ásványi anyagokban gazdag, cserzôanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Nemcsak hagyományosan forró italként, hanem jeges teaként is kitûnô ízû és jótékony hatású. Olvass tovább

A kurkuma különösen hasznos

India közkedvelt fûszere, a kurkuma régóta ismert gyulladáscsökkentô, sebgyógyító, fájdalomenyhítô szer. A Columbia Egyetem Diabétesz Centrumának endokrinológusai arra gondoltak, hogy ha a kurkuma hatóanyaga: a kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatású, akkor csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelôzésében. Olvass tovább

Immunrendszer – védekezni tudni kell

Az immunrendszer a szervezet veleszületett és szerzett védekezômechanizmusa. Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élõ organizmusokat, semlegesíteni képes bizonyos mérgezõ anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekezõ anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. Olvass tovább

Zsírsavak

Manapság nagy divat a margarin, miközben erôsen háttérbe szorult az olyan állati zsiradék, mint például a disznózsír. Ennek tagadhatatlanul elônye van például a szív- érrendszeri betegségek megelôzése szempontjából. Csakhogy a margarinok kizárólagos és túlzott fogyasztása éppoly káros, mintha csak nagy mennyiségû disznózsírt ennénk. Olvass tovább